Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-11-28
A szomszéd szoba
Az iskola
Barátnők újratöltve
Bohócrém karácsonya
Exhibition on Screen: Michelangelo - Szerelem és halál
Kneecap
Mi vagyunk Azahriah
Vaiana 2.

2024-11-21
A parancsnok
Bambi - Egy élet az erdőben
Eretnek
Futni mentem
Ketyegő ultimátum
KIX
Ne várjatok túl sokat a világvégétől
PÁN - A belső sziget

2024-11-14
A változás valutája
Az univerzum elmélete
Gladiátor 2.
Lee
Terápia alatt
Valami különös
Változó vadon - Az én Északom

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Tökéletes célpont 2
- Film Mánia, 04:15
Karácsonyi kívánságok
- Izaura TV, 05:20
Foglalkozása: szülő
- Film+, 05:25
Robinson Crusoe
- Moziverzum, 05:40
Fagyos viszony
- Film4, 05:45

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Thierry Lhermitte (72)
Albert Wolsky (94)
Shirley Henderson (59)
Katherine Heigl (46)
Garret Dillahunt (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
12 katona - Vélemények
Beépített öregúr - Vélemények
Vedd meg most: A shopping-összeesküvés - Vélemények
Rémségek háza (1991) - Vélemények
A vad robot - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Piszkos szerelem aaaaa
Anya Taylor-Joy aaaaa

 

Kiváncsifáncsi hozzászólásai

Ugrás Kiváncsifáncsi adatlapjára

elejére ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 ... végére

A Silla királyság ékköve (sorozat) - Vélemények

2012-06-01 20:21.06
Tényleg süt? Nálunk hatalmas eső volt ...mondhatjuk : felhőszakadás ..azt hittem leviszi a házat a hegyről ..

Én is imádom hosszú hajjal ...olyan férfias...IMÁDOM !!!

Én történelmi filmnek is örülnék ...de igazából mindegy ..csak láthassuk ,hogy beragyogja a vásznat !! Olyan mindegy mi a szerep -Ő bármiben RAGYOG !!!-BRILLIÁNS! FELÜLMÚLHATATLAN! EGYSZERI ! CSODA!!! ŐSTEHETSÉG!!!


2012-06-01 19:21.07
Kislányok ...esik ...hát hol vagytok ?
Már nem sokára hírbőséggel szembesülünk Koreából ---KNG kapcsán !
Tele vagyok feszültséggel ...vajon hogy ,mi lesz ? Mégis elmúlt 2 év ...
"és jön majd még sok-sok év ,
akire vársz talán majd rád talál ,
az élet nem áll meg soha az végtelen tánc ,akárhogy táncolhatsz csak körbe jársz...
Szoríts meg jól ,ha engem kívánsz -addig szeress amíg látsz ..." Emlékeztek még e gyönyörű dalra ?


2012-06-01 16:46.36
[link]


2012-06-01 12:14.27
Mert a könyvelők élete már csak ilyen ... azonban a mienk se fenékig tejfel ! Várunk és örülünk ha 1-2 mondatra is beugrasz! Megértjük ,hogy első a "dóg" Puszi Fáncsi


2012-06-01 09:27.09
Szép Napot mindenkinek ezen a borús ,esős napon is !!
Ma junius 01-én már csak 42 napig marad a sereg kötelékében ÉDES IMÁDOTT CSODÁNK -KIM NAM GIL !!!

TEGNAP EL KELLETT MENNEM ...DRÁGA BERILDIKE KÖSZI HOGY IDETETTED GÁBRIEK ÍRÁSÁT...


2012-05-30 14:40.05
Centi : 44 nap és vége a várakozásnak...!!!!


2012-05-30 14:39.26
[link]


2012-05-29 19:03.10
Köszi ...de hamar reagáltam én is a Lányosztály nevében is -nehogy lemaradjunk !!


2012-05-29 17:51.56
Mimike!
BOLDOGSÁGOS SZÜLINAPOT!!
Minden vágyad ,álmod maradéktalanul teljesüljön !!! Puszi Fáncsi és a Lányosztály


2012-05-29 17:50.15
Biztos szülinapos a Mimikénk ?


2012-05-29 17:49.03
A trónra lépésének 60. évfordulóját, azaz gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébet királynő igencsak spórolós: kukoricapelyhet reggelizik, műanyag edényeket használ és a menükártyákra nem ír dátumot, hogy többször is felhasználhassa őket.
Így spórol II. Erzsébet

A Tupperware edénycsalád neve az uralkodóház takarékosságának metaforájává vált csakúgy, mint az a tény, hogy a királynő utál bármit is kidobni. A most 86 éves II. Erzsébet és férje, a 90 éves Fülöp a II. világháború idején és az azt követő években szokott hozzá a spóroláshoz, amelyhez a mai napig tartja magát.

Azt, hogy a fényűzésbe született Erzsébet valóban jobban szereti-e a gumicsizmát és a régi ruhadarabokat a gyöngyöknél, gyémántoknál és a selyemnél, csak a hozzá legközelebb állók tudják biztosan. A Buckingham-palotából származó hivatalos források szerint az uralkodó a mai napig becsben tartja régi ruhatárának - akár a trónra lépése előtti időkből származó - darabjait. Gyakoriak az őt egyszerű kendővel a fején ábrázoló fotók is. Még a menükártyákkal is spórol: sosem ír rájuk dátumot, hogy újra használhassa őket.

Az alattvalóknak és az Angliába érkező turistáknak alkalmuk nyílik bepillantani a királynő magánéletébe, mégpedig az uralkodócsalád kelet-angliai, sandringhami birtokán. A többi királyi birtoktól eltérően az ottani kastély az uralkodóház magánvagyona, és nem az állam által felügyelt Crown Estate része. "Sandringham olyan hely, ahol a királyi család tagjai kikapcsolódnak, barátokat hívnak és élvezik a vidéket" - írta egyszer Fülöp herceg. A család rendszerint ott tölti a karácsonyi ünnepeket, ha pedig a királynő nincs ott, néhány lakosztály szabadon látogatható.

"Ez nagy, de nem óriási épület" - fogalmazott a látogatókkal foglalkozó Helen Walch az így is több mint 300 szobás kastélyról. "Itt nincs aranyfüst és vörös szőnyeg, látszik, hogy ez a királynő magánbirtoka" - tette hozzá.

Az antik bútorokkal berendezett szalonban az egyik asztalon egy félig kész kirakós látható: a puzzle II. Erzsébet egyik hobbija. "A darabokat fejjel lefelé teszi az asztalra, és nem nézi a mintaképet" - jegyezte meg Walch. A herceg sem űz költséges szenvedélyeket, ő képregényeket és karikatúrákat gyűjt, legszívesebben persze eredeti darabokat. A gyűjteményben természetesen róla és az uralkodóról készült gúnyrajzok is vannak.

Ha a királynő Sandringhambe látogat, elhelyeznek neki egy tévét, a könyvtárban pedig egy számítógépet, és ezzel meg is van az iroda. A dekoráció Erzsébet állatok iránt táplált szeretetét tükrözi, fényképek láthatók mostani és már elpusztult kutyáiról. Most egyébiránt öt kutyája van, három corgi és két dorgi - az Erzsébet által a corgi és a tacskó keresztezéséből született fajta két képviselője.

További érdekességeket itt olvashat a királynő életéről.

Forrás: MTI


2012-05-29 17:47.57
Stewart Parvin, aki az elmúlt 11 évben tervezett ruhákat a királynőnek, néhány titkot elárult az uralkodóról.
Jól bírja a meleg helyzeteket II. Erzsébet

Az időtálló elegancia jelképe II. Erzsébet, akit 60 évnyi uralkodás alatt egyszer sem láttak gyűrött ruhában. Az öltöztetője szerint ez nem is csoda.

„A királynő ritka szerencséje, hogy nem izzad vagy ez nem látszik rajta. Ezért nem kell folyton púdereznie magát, és nem kell egy öltöztetőt is készenlétben tartani a hivatalos eseményeken, mert II. Erzsébet ruhája nem is gyűrődik. Ő maga is kínosan ügyel az öltözékére, de azért szerencséje van, hogy ennyire bírja a hőséget” – meséli Stewart Parvin.

Az uralkodó köztudottan meggondol minden kiadást, de egy luxusról nem tudott lemondani: világéletében tartott egy szolgát, aki bejáratja neki az új cipőit. Kellemetlen lenne ugyanis, ha egy eseményen a királynő sántikálna.

„A ruhákat részesíti előnyben a szoknya-blúz kombinációval vagy kosztümmel szemben, mert szerinte praktikusabb viselet. Emellett csak az számít, hogy elég élénk legyen a színe. Különösen a sárga és a rózsaszín ruhákat kedveli, de bármilyen feltűnő darab jöhet” – folytatja a tervező.

Mindez azért fontos II. Erzsébetnek, mert szerinte nem elhanyagolható, hogy kitűnjön az embekek közül. „Azt mondja, ha valaki azért jön, hogy őt lássa, akkor az a minimum, amit megtehet, hogy nem olvad bele a tömegbe. Így nem kell keresgélni őt” - folytatta az öltöztető.

Minden ruhát elnevez a királynő, a darabokat pedig név alapján katalogizálják. Feljegyzést is készítenek hozzájuk, mikor, kivel viselte II. Erzsébet, így nem kerül kínos helyzetbe azzal, hogy mondjuk két egymást követő eseményen ugyanabban látja valaki, még ha azokat a találkozókat hónapok is választják el egymástól.

A királynő imádja a rózsaszínt és az "egyberuhákat" - igazán ritka pillanat, amikor nadrágot visel, de 1979-ben egy szafarin ezt tartotta praktikusnak.


2012-05-29 08:07.15
[link]


2012-05-29 08:04.40
Több mint 200.000 ember az észak-koreai gulagokban
Posted by Váraljay Gabriel on 2012-05-29

A világ előtt egyre nyilvánosabban jelenik meg Észak-Korea azon arca, amely a több mint 200 ezer (!) politikai fogoly munkatáborokban való tartásáról szól. Mindig megjelenik egy-egy túlélő, vagy vallomás tevő őr (utóbbit nem teljesen értem, de bizonyára van aki az őrök közül sem bírja a látványt stb.), aki beszámol az ott zajló dolgokról.

A körülmények siralmasak: az ételben hiány van, főleg kukoricát és sót kapnak. Ennek hatására a legtöbben elveszítik a fogaikat, az ínyük elfeketedik, a csontjaik gyengék lesznek és idővel a derekuk sem bírja el a testüket. A legtöbb nap 12-15 órás munkáról szól és ebből az életformából nincs kiút csak a halál, amely általában 50 éves kor körül nyújt megváltást a raboknak. A körülményeket nagyban súlyosbítja az is, hogy csak egy ruhát hordhatnak, szóval az életüket rongyokban élik le. Nincs szappan, zokni, alsónemű se intimbetét.

Ezekbe a táborokba külföldi látogatókat sosem engednek be. A nagy felbontású műholdképekkel viszont minden nap tele van az internet. A fotók egyértelműen alátámasszák a túlélők és őrök vallomásait. Az őrökkel nem együttműködő rabokat halálra kínozzák, a többi rabot pedig a kivégzések végignézésére kényszerítik. A munkatáborokat természetesen elektromos kerítések védik. Megszökni nagyon nehéz, de ha valakinek mégis sikerül és elkapják, ki lesz végezve.

Az emberi jogok sárba tiprása, és ezek a táborok szinte sosem kerülnek szóba ha USA és Észak-Korea közötti egyeztető tárgyalásokra kerül sor. Az Egyesült Államoknak az atomfegyver gyártása komolyabb problémát jelent és a többi témát valahogy fel sem hozza. Érdekes hogy ez nem téma, miközben a műholdfelvételek szerint ezek a táborok a náci koncentrációs táborok 12-szeresei és az orosz gulag táboroknál 2-szer nagyobbak. Észak-Korea tagadja ezen táborok létezését, a világ közvéleménye pedig valahogy nem szentel elegendő figyelmet az egész problémának (ez is gyenge szó, mert ez nem probléma, ezek szörnyűségek). Az EU sem tud sokat tenni az ügy érdekében. Nincsenek celebek sem, akik kiállnának a világ elé. Az észak-koreai gulagoknak nincs Richard Gere-jük (Tibet), vagy George Clooney-juk (Dárfúr), a fogyasztói társadalmakat pedig csak a celebek által láttatott dolgok érdeklik.

A nyilvános kivégzéseken a 16 évnél idősebbeknek kötelező a részvétel. Egyes rabok szerint mégis a politikai vádak miatt még táborba küldött rabok helyzete a legrosszabb. Az alap vád általában az, hogy “déli-ügynökök”. A legtöbbjük a sok kínzás után inkább elismeri a vádakat… Az egyik túlélő arról számolt be, hogy amikor letartóztatták 75 kiló volt, a kínzások után viszont 36 kilósan vitték tovább a munkatáborba. Nyáron kiégetett kukoricaföldeken, télen pedig erdőben kellett dolgoznia.

Az információk feldolgozása a vallomások alapján már több mint két évtizede zajlik. Pszichológusok bevonására természetesen szükség van, mert egyrészt nem nagyon szívesen beszél senki az átélt dolgokról, másrészt zavarosak a disszidáltak történetei (nyilván nagy a pszichés nyomás ha erről kell beszélnie valakinek).

Összesen 14 tábort sikerült így felderíteni (vallomások és műholdfelvételek) és a volt köztisztviselők szerint ebből 5 nagyon nagy területen helyezkedik el. A 22.-es tábor, amely a kínai határ közelében van 31 mérföld hosszú és 23 mérföld széles. Elképzelni nehéz, de elég arra gondolni, hogy ez a munkatábor nagyobb területen fekszik mint Los Angeles (!). Állítólag több mint 50 ezer foglyot tartanak ott fogva. Többségüket elvi / politikai vádakkal, de az is gyakori eset, hogy az elítéltek nincsenek is tisztában miért is kell ott lenniük. Mivel bírósági eljárás nincs, csak egyszerűen “ott találják magukat”. Kim Il Sung (az egykori diktátor) szabályaiból adódóan a generációs bűnök általános fogalomnak számítanak, így sokszor 3 generáció is büntetve van a nagyszülők “bűnei” miatt.

Források: The Washington Post / Mail Online


2012-05-29 07:57.15
Hátha ma már nem jutok gép közelbe ... ezért tudatom a centi állását : még 45 ször kell nyisszantani!!-ettől hátha jobb napunk lesz...


2012-05-29 07:54.09
Egy kis segítség -Lyons úr tanácsai alapján FOGYNI VÁGYÓKNAK:
Első lépés: Mosd ki a szervezetedből a zsírt!

Kimnek van egy titkos receptje: ez egy olyan csodaital, amivel mintegy átmossa a szervezetét, gyerekjáték elkészíteni és még az íze is finom. A fő összetevő a víz, de emellett grapefruitot tartalmaz, ami C-vitaminnal tölt fel és elősegíti azt is, hogy a test a zsírt energiává alakítsa át. A mandarin stabilizálja a vércukorszintet és serkenti a zsírégetést. Az uborkának hála jóllakottnak érzed magad, ráadásul, természetes vízhajtóként működik közre, ezáltal kevesebbet fogsz puffadni és nem lesz problémád a vízvisszatartással. Végül kell még hozzá borsmenta, amely nem csak felfrissít, de hozzájárul a jobb emésztéshez és a gyomornak is jót tesz. Készítsd el minden reggel ezt a nedűt, majd hagyd egy kicsit állni. A tíz nap alatt napi háromszor két decit hörpints fel belőle az étkezések előtt.

Tehát a hozzávalók: víz, egy szelet grapefruit, egy mandarin, fél uborka felszeletelve, két borsmentalevél, jég. Egy nagy kancsóban egyszerűen kombináld az összetevőket és hagyd állni egy kicsit.

Második lépés: A barna szénhidrátok helyett válaszd a zöldeket!

Nagyon is jól teszed, ha az egészség jegyében teljes kiőrlésű „barna” szénhidrátokat (barna kenyér, barnarizs stb.) eszel, de ha gyorsan szeretnél megszabadulni a felesleges zsírtól, akkor a tíz nap során zöld színű zöldségekből szerezd be a szükséges szénhidrát mennyiséget. A spenót, brokkoli, zöldbab, saláta és cukkini tele van rostokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Nagyon alacsony a glikémiás indexük, ezzel pedig a délutáni energiapangás is megelőzhető. Megmutatjuk, hogyan helyettesítheted a kedvenc lisztedből készült ételeidet.

Cukkinis tészta: Fogj egy zöldséghámozót, és szeld fel a cukkinit hosszú „szalagokra”. Egy serpenyőben melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, add hozzá a cukkini szalagokat, és legalább három percig kevergesd. Koronázd meg egy kis paradicsomszósszal, borsozd, sózd ízlés szerint, majd keverd hozzá a kifőtt teljes kiőrlésű tésztához.

Szendvicsek salátából: A szendvicshez szánt kenyeret cseréld le salátalevelekre. Csavard a pulykamell szeletek köré, vagy töltsd meg színes, apróra vágott zöldségekkel.

Harmadik lépés: Fűszerezd meg a fehérjét!

A következő ízleteses fűszerkeverék három szuper fűszert ötvöz, amelyek különleges ízt kölcsönöznek az ételeknek, a tíz nap alatt ezzel ízesítsd a húsokat. A keverékhez szükség lesz chiliporra, amely kapszaicinnal harcol a zsír ellen. A kurkuma kurkumint tartalmaz, ami gátolja a zsírszövetek növekedését, míg a mustármagról kimutatták, hogy felgyorsítja az anyagcserét.

Tehát a hozzávalók: Chilipor, kurkuma, mustármag. Mindegyikből két evőkanálnyira lesz szükséged, ezeket keverd össze, és egyenletesen oszlasd el az elkészítendő fehérjén, például a halon, csirkehúson, vagy tofun. A keveréktől nem csak finomabbak lesznek az ételeid, de az anyagcserédet is feltüzeli.

Negyedik lépés: Nassold magad vékonyra!

Nassold magad vékonyra Kim „karfiol popcornjával”. Tulajdonképpen az ínycsiklandozó rágcsálnivaló szerepébe most a sült karfiol lép, amit egészen apró popcorn méretűvé aprítunk. A karfiol fokozza a máj tisztító képességét, így segítve elő a gyorsabb súlyvesztést. Ez a nass kendermagot is tartalmaz, amelyben bőségesen akad fehérje. Naponta kétszer csipegess belőle, így elűzheted a délutáni sóvárgást.

Tehát a hozzávalók: Két fej karfiol, egy evőkanál olívaolaj, egy evőkanál kendermag, bors ízlés szerint. Vágd a karfiolt popcorn méretű darabkákra. Keverd össze egy kevés borssal, olívaolajjal és kendermaggal. 15-20 percig süsd 200 fokon.

4 lépés az egészségért, 4-es szám a szerencséért

A legjobb tippek emésztési problémák ellen


2012-05-29 07:33.46
Oncsedlikém ! Hol nézted a Midast ?


2012-05-29 07:30.45
Igen így érzem én is ...Másrészt a mi korunkban az sem jó ha túl gyorsan megy végbe a folyamat ,mert elplettyülünk és akkor mennyivel leszünk szebek?

Szerintem sokaknak azért nem sikerül tartóssá tenni a karcsú(bb)ság állapotát ,mert túl radikális étkezési módszerrel nem lehet hosszúttávon együtt élni!
Vagyis szerintem a mértéken van a hangsúly!!!-és az ezzel összefüggő szemlélet váltásnak kell először megtörténnie az életmód váltás tekintetében ...
Egyébként magam 2002 óta élek laktóz&laktalbumin mentes étrenden -ami nagyon korlátozza az elfogyasztható táplálékomat ,"Krisztus óta" olíva olajjal főzök... mindig sok gyümölcsöt ettem... és mégis problémás vagyok súly szempontjából (is)-és akkor is így volt amikor még nem volt ismert a laktóz intoleranciám ...Tehát nyilván a zsír anyagcserém ne működik megfelelően-ergó a génjeimben hordozom súly többletre való hajlandóságot .. Nem vagyok kövér -inkább molett és abban a "szerencsés" helyzetben élhetem meg mindezt ,hogy arányosan oszlik el...


2012-05-28 15:47.00
[link]


2012-05-28 15:24.30
Centi : még 46 -szor csattogtatom meg az ollót!!!


2012-05-28 15:23.34
Én is most fogok neki kezdeni .... akkor biztosan nagyon jó lesz ..dörzsölöm a tenyerem !!!


2012-05-28 15:22.04
Nekem nagyon kellemes : a kertem rendezgettem és amikor elkészültem rázendített az eső ... ami ismét jókor jött...talán jól megkapaszkodnak a friss telepítésű növénykéim !!


2012-05-27 18:11.47
Maryu ! Olvastalak a fogyókúrával kapcsolatban ...én is állandóan "kűzdök"...

Tapasztalatom ...ez is fejben dől el !!
Amennyire tehetem (a laktóz dolgom miatt) a vegyes táplálkozást követem... -ezzel kerülöm el a "jaj úgy ennék valamit" -és midig van a tásimban Tic-tak ...otthon pedig szőllő cukor pasztilla ...
Tapasztalatom szerit az a leg- spécibb ha nem hagyom lanyhulni az anyagcserét ... állandóan kényszerben kell lennie -különben "tartalékolni" kezd a szervezet-és beindul a kg-ok gyülekezése a kritikus helyeken !!

Nekem az jött be hogyha de. csak -zöldet /gyümit eszem -(BANÁN TILOS!!) És nincs vacsora!!! -csak nagy ritkán!!! -ha nagyon kűzdök ...rágcsálok(persze zöldégfélét ) ...most a karalábéra kaptam rá !!!

Napi 4 vizes zsemle az adagom ...annál többet nem eszem és most épp ott tartok hogy csak 2 fogy el ...

2002 óta nem eszem vörös húst illetve csak szárnyasok combját -mert ezeknél is csak a mellhús fehér hús .. de többnyire csak párolva ...így is fennséges ízletes fűszerezéssel ... és sok folyadékot iszom !!! A húsokra citromot csepegtetek -ez a mediterrán konyha sajátja (meg aki alkalmazza) és még az ásványvízbe is citrom levétét pöttyintek ...és csak citrom fagyit eszem (mert az vizes alapú...a laktóz dolgom miatt)Csoki is van -mégpedig étcsoki !!! -persze nem naponta ...
És : ha egyik nap több lett a "bevitel"(mert fegyelmezetlenkedtem ) -akkor a következő napokban BÖJT -öt írok fel/elő magamnak !!!

Amúgy sosem voltam őzike lábú nádszál tündér ... és ha még 5 kg-tól meg tudok szabadulni -azzal nagyon elégedett leszek !!!


2012-05-27 17:14.44
Jaj ...Nagyon szép!!


2012-05-27 17:13.46
Centi: 47 alkalom a nyisszantásra....Ahhhh....


2012-05-26 15:54.30
A Fagyi és története
5000 éve Kínában valószínűleg már pálcikával ették a hóval összekevert tejes–gyümölcsös–fűszeres, üdítő édességet. Ez a tény eldönti az olasz tartományok közti versengést a fagylalt őshazája címért, bár az olasz fagyi bizonyára vetekszik a kínaival a legjobbak versenyében. Kínából perzsa és arab közvetítéssel jutott el a Földközi-tenger menti országokba a jeges csemege.

Mély megbecsülésem Hippokratésznek, amiért orvosságként ajánlotta betegei számára, mondván, feléleszti az életnedveket és növeli a jó közérzetet, Nagy Sándor pedig a katonáknak írta elő csata előtti élénkítő szerként a fogyasztását.

A fagylaltkészítés nagy forradalmakat élt meg mind technikáját, mind alapanyagait tekintve, míg ritka luxuscikkből tömegtermékké vált. Marco Polo idejéből származik az első nagy újítás, amikor rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt kell lehűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. Ezzel a módszerrel krémesebb és teltebb állagot lehetett elérni. A hűtőkészülékek feltalálása előtt a fagylaltkészítés drága mulatság volt: télen kellett jeget gyűjteni, és vermekben vagy fából, téglából készített „jeges házakban” tárolni őket az év további részében. Ezt a jeget keverték sóval, és a kézi hajtású fagylaltgép dupla fala közé tették. A belső tartályban forgott egy kisebb, ebben keveredett, krémessé és fagyossá a massza. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.

Az ipari forradalom és a gépesített fagyasztás nagyot lendített a fagylaltkészítés technológiáján is - a fagyi ettől kezdve tömegtermékké válhatott. Mára a fagylaltiparban a legnagyobb újítás a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás: ez a technológia krémesebb állagot eredményez, és lehetővé teszi alacsonyabb zsírtartalmú tej alkalmazását is.

Valójában a világ legtöbb országában olasz emigránsok terjesztették el a fagylaltkészítés tudományát. Az olasz fagyiban általában teljes tej, tojássárgája és természetes ízesítő van – mindez persze nem magyarázat a nagy titokra, miért is olyan finom. Hamar kitalálták azt is, hogyan lehet kiporciózva, utcán árulva populárissá tenni a mediterrán hőségben: már a tölcsér feltalálása előtt is e célra készült üvegcsébe vagy viaszos papírba csomagolva árulták az utcai árusok.

A nagy fagylalthagyományokkal rendelkező Szicíliában, ahol az Etna csúcsáról egymást váltó futárok hordták a jeget a fagylaltkészítéshez, a hagyományőrző cukrászdákban hatalmas, félbevágott briós közepébe kenve kérheted mind a mai napig a fantasztikusan finom nyalánkságot. Ezt érdemes otthon is kipróbálni! Sajnos, briós helyett a tölcsér terjedt el a világon, mint a fagyi környezetbarát csomagolóanyaga. Az első tésztakosárkák után a XIX. század végére győzött a jól tárolható, és az olvadt fagyi támadását is jobban viselő ostyatölcsér. Kereskedelmi szempontból nagy újítás volt az 1923-ban szabadalmaztatott, nagyüzemileg előállított, előrecsomagolt pálcikás jégkrém is.



Amikor sikerült kisírnom egy fagylaltgépet, és először kiszedtem a dobozból, rájöttem, hogy a fritőzzel és a kenyérsütővel együtt ez is csak a „konyhában feleslegesen helyett foglaló masinák” közé fog tartozni. Kísértetiesen hasonlít ipari forradalom előtti, kézzel hajtott őséhez, vagyis a jégről nekem kell gondoskodni (7-8 órát kell mélyhűteni felhasználás előtt a tartályt az amúgy is túlzsúfolt fagyasztóban), csak nem kézzel, hanem géppel keverhetem a fagyit ebben a jeges tartályban. A téli állás alatt elromlott a motorja, most a habverőt merítem a fagylaltgépbe, úgy készül a desszert.

Egy szó, mint száz, az otthoni fagylaltkészítéshez nem feltétlen kell fagylaltgép, elég egy jó fagyasztó is! A fagyi készülhet tejjel, tejszínnel, joghurttal, vagy egyszerűen csak gyümölcsökből – különféle ízesítőket felhasználva. Régi receptek tojást is használnak, de manapság a nyers tojással nem árt óvatosan bánni. Magas falú és fagyálló edényt válassz, amiben könnyű turmixolni. Az alapanyagokba habverővel nem árt jó sok levegőt juttatni, és a massza mehet is a mélyhűtőbe. 2-3 óra alatt megfagy, közben kétszer-háromszor érdemes a mixerrel vagy habverővel áthabosítani.

Gesztenyés meggyfagylalt

Ezt a fagylaltot akkor készítettem, mikor kiderült, hogy elromlott a fagylaltgépem. Megpróbáltam reprodukálni a gépet: két fémtál közé vizet öntöttem, lenyomtam a felsőt kővel, és betettem egy órára a fagyasztóba. A gyerekek nagy örömére igazi látványcukrászattá vált a konyha, amikor a jégpáncéllal bevont edényben kevergettem a sűrű masszát a habverővel!
Hozzávalók:

1 cs gesztenyemassza
kb. ¼ kg mélyhűtött magozott meggy
kb. 1 dl tejszín kevés rum, ha felnőtteknek csinálod

Elkészítés:

Szobahőmérsékleten engedd fel a gesztenyemasszát annyira, hogy még fagyos maradjon, de már botmixerrel neki lehessen menni. Verd fel a tejszínhabot (nem kell túl keményre), és keverd össze az összeturmixolt gesztenyemasszával.

Édesítsd, ha szükséges, és ízesítsd kedvedre, a fahéj például nagyon finom bele.

Öntsd a lehűtött tálba, keverd bele a mélyhűtött meggyet és kézi habverővel, vagy lassú fokozaton keverd, míg megfelelő állagú nem lesz.

A végén öntsd hozzá a rumot, hogy az alkohol fagyálló mivolta ne tudjon érvényesülni.

Azt hiszem nem kell végszón gondolkodnom !


2012-05-26 15:34.44
még 48-szor nyisszantok a maival együtt!!!!!!!!!!!


2012-05-26 13:19.12
Mielőtt mélyebbre ásom magam a konyhámban fazék titkos rejtelmei c. fejezetemben ideírok Nektek egy kis érdekességet annak apropóján ,hogy Gábriel a minap ismertette velünk Korea árait .
Az Ecomomist Inteligence Unit 2 évente megvizsgálja a Világ városait árak szempontjából és listát tesz közzé !Igyekezetük kiterjed a legkisebb szatócs boltoktól a kirakodókon át a legnagyobb bevásárló központokig mindenütt górcső alá venni az árakat mintegy 50.000 terméket vizsgálva(és a társadalom egészét is ).
Nos eme tüzetes vizsgálódás eredménye :

A Világ legdrágább városa 2012 évben a 400 ezer lakost számláló Zürich lett(Svájc) -letaszítva a trónusról Tókió városát !
SVájc az elmúlt években a válság okán menedékese lett a pénzes polgároknak és vállalkozásaiknak .
Zürichben egy átlagos ! háztartás 200.000Ftnak megfelelő összeget költ élelmiszerre-nem nehéz követni a pénz útját és számolgásával sem kell sokat bíbelődni hiszen egy külvárosi ház bérleti díja is potom 320.000Ftnak megfelelő Frank-ba kerül . Genf (Svájc) és Oszaka (japán ) osztozik a 3. helyen a költségességi listán .
Tehát : 1./ Zürich 2. /Tokió 3. Genf & Osaka .

A 2. helyen álló 13 milliós lélekszámú túlzsúfolt Tókió legdrágább portékája a belvárosi albérlet -ahol egy "lyukért" is százezreket kérnek (Yen-ben). A Tókió város bruttó hazai terméke(GDP) éves szinten: 1479 mrd. dollár lerációban mérve -míg hazánké -az egész Magyarországé -128,63mrd dollárban számolva ...2010. évi adatok szerint !!!
Nos nem kell közgazdásznak sem lenni ,hogy értékeljük a különbséget és meglássuk a fényévek
ben is tetemes különbséget !!! Azt hiszem mi még a béka alfertáját sem látjuk ....nemhogy egyebet belőle ...
A listában az első 50 közül az első 24-ben
Nyugat-Európai városok tüsténkednek : a nemrég aranyérmes Osló az 5. helyre "esett" vissza.6. / Párizs és épp befér az első 10-be Frankfurt városa .Mszkva a 11. helyen debütált -mert ottan nem emelkedtek az üzemanyag árak jelenősen (még szép)
A feltörekvő ÁZSIAI kontinens 14 várossal büszkélkedhet a Világ legdrágább városainak rangsorában. Singapur a 9. helyről várja a folytatást,ahol egy 3 szobás belvárosi lakás bérleti díja eléri az 1 millió Ft-nak megfelelő összeget.... (még szerencse ,hogy nem sütnek kenyeret ...)
A 14 Ázsiában lévő " a világ legdrágább városa" jelző viselése illeti: Peking ,Hong-Kong,Sanghaj,Bankok , és Újdelhi metropoliszokat továbbá Ausztrália 2 nagyvárosában is egyre mélyebbere kell nyúlni a zsebekben .
Az első 10 viszonylatában Sydney a 7. és szorosan a 8.helyen Melbourne toporog, míg Perth városa is befért az első 50-be.

Hát ... sajnos Kelet Európa mintha nem is a Földön lenne ...pedig már mi is majd megfulladunk a szíj húzogatástól ...


2012-05-26 10:20.08
[link]

Két kavarás között meg lehet nézni .... és a harmadik kavarás közben lesz min elmélkedni !!!


2012-05-26 10:08.14
http://www.youtube.com/watch?v=ZZtEcXInMT0


Sziaszok Kilányok ..Gyönyörködjetek a fenti linken KNG -Amerikában ...


elejére ... 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 ... végére

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk