Kvizlabirintus - Még nem járt le a kalandorok kora
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-06-06
A figyelők
Az arcuk mindig előttem lesz
Bad Boys: Mindent vagy többet

2024-05-30
A szirén
Amikor leszáll az éj
Anyai ösztön
Garfield
Gekijoban Haikyu!! Gomi Suteba no Kessen

2024-05-23
2550
A Hold Sötét oldala
Furiosa: Történet a Mad Maxből

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Dűne - Második rész *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz* (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Éld túl az éjjelt!
- Film+, 03:10
A harag tüze
- Paramount Network, 03:15
Köntörfalak
- Mozi Klub, 03:20
Kísérőt karácsonyra
- Izaura TV, 03:50
Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje
- HBO2, 04:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Stacy Keach (83)
Dennis Haysbert (70)
Justin Long (46)
Kevin Feige (51)
Liam Cunningham (63)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A Bounty lázadói - Vélemények
Lázadás a Bountyn - Vélemények
Jellemző mondat, esetleg rövid párbeszéd - melyik filmben hangzott el?
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Stu atya aaaaa
Sydney Sweeney aaaaa

 

Fórum - Usain Bolt - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1. Wilhelm (2023-09-04 18:09.15)  
Usain tudta mi az a Nagyság.
Nem akarom védeni, amúgy sincs rászorulva, sosem volt, és sosem lesz. Ám ő egy külön dimenzió volt! Ő majdhogynem akkora sportolóvá vált, mint bokszban Muhammad Ali- (Lebegj, mint egy pillangó, szúrj, mint egy méh). Ezt az értheti meg igazán, aki átélte azt a korszakot, netalán megadatott neki, hogy lássa élőben versenyezni. Jómagam életnagyságban nem találkoztam vele, viszont képernyőn keresztül számtalan megmérettetését követtem végig izgalommal várva. Persze, halad az idő, öregszik az ember, ma már másfajta perspektívában látom, de akkor fiatalként elhitette az emberrel, hogy semmi sem lehetetlen!- ez volt az egyik felemelőnek mondható tulajdonság, mentalitás benne.
Jelen lévő tisztelt csillagtól, Armand Duplantistól minimum 10-szer, hanem többel felkapottabb, népszerűbb volt pályája csúcsán, csak a berlini Vb-n miatta mentek ki 70 ezren, hogy lássák, őrjöngjenek érte, mikor világcsúcsot lohol. Előtte kifordulva futott rekordot százon Pekingben az Olimpián- máig az Olimpiák történetének egyik legnagyobb pillanata! Olyan, amilyet még 30-50 év múlva is feleleveníteni, emlegetni fognak.
Viszont az is igaz, hogy Magyarországon azért többen nem csípték, megbotránkozónak, könnyelműnek tartották viselkedését, hogy a király számtalanszor elbohóckodja futamának beharangozóit, háttérbe szorítja a megkívánt komolyságot. Vagy amikor azzal szembesült a jónép, hogy kivitte az Egóját a rekortánra valamiféle nem e világi módon. Valljuk be, ez az attitűd a magyar sportolóktól, hétköznapi társadalomtól fényévekre állt, áll jelenleg is- mondjuk ki, nehéz volt vele azonosulni.
Bolt jamaicai szegénységből indult, olyan helyről ahol a normális vízellátás is akadozott, ahol kezdetben atlétika pálya se nagyon volt. Fűben, porban, salakon tréningezett. Ránézésre közel se tipikus atléta volt, hanem úgy nézett ki, mint egy kosaras, főleg méretéből, végtaghosszúságából adódóan. Mozgását pedig egy középtávfutóénak lehetne leírni, pont ebből kifolyólag látszódott kívülről sokszor erőlködés nélkülinek.
Alapból kétszázra specializálódott- ez volt a fő versenyszáma. Tizennyolc évesen, suhancként, 2004-ben Athénban az Olimpián már indult, de még az előfutamból is kiesett, olyan bűn rossz futás volt ott és akkor tőle. Aztán akadt egy Glen Mills nevezetű edzője, aki szárnya alá vette, kikupálta, őneki köszönheti, hogy felmászott a világ csúcsára. Akadt olyan, mikor hányingerig, rosszullétig futtatta vele forróságban résztávozás gyanánt a kétszázakat- Vita-maxnak, azaz Határterhelésnek hívják. Ne hidd el, pedig így volt, van róla neten felvétel. Tizenévesen választás elé állította Mills, vagy felmész négyszázra, vagy lemész 100 méterre- Jamaicai sprintkirály ekkor okosan döntött, mivel az utóbbi számban tíz év alatt az egy kezemen meg tudom számolni hányszor verték meg. Még távollal is próbálkozott csapatával együtt, csak az volt a gebasz, hogy ütközött a program világversenyen. Nem véletlenül volt tervbe a távol, mivel az egykori fenomén, Carl Lewis is szerepelt egykoron ebben a számban, így hát miért ne. De ez végül megdőlt, és csak a fentebb említett futószámaira koncentrált.
Ma már a sport szórakoztatóipar. Üzlet. Igen, ő millió dolláros atléta volt akkoriban, mindent el lehetett vele adni, szinte mindenki az ő nevét skandálta. Foggal-körömmel küzdöttek érte a szervezők, hogy lecsábítsák valamelyik Golden League-nek nevezett állomásra. A rekortán volt a színpadja, ahol előadhatta magát. Nyilván, mára kiszállt az atléták világából. Ám neki akkortájt átformáló hatása volt erre a sportágra, mivel elérte azt, hogy mondjuk miatta egy VB-n, a 4x100-as gyorsváltó legyen a végső szám- így az utolsó tündöklés az övé lehetett. Mindazonáltal, most figyelj, amit mondok: Magát a Sportágat, az Atlétikát egy más szintre emelte- ez a kulcsmondat vele kapcsán!
Még egy-két kulissza személyéről. Londoni Olimpián, 2012-ben a nyakán loholt az összes vetélytársa. Legszorosabb viadala ígérkezett. De nem is a nyerése volt az egyik színezés, hanem az, hogy meghívta az énekesnőt, szuper táncost, az egykori Girls Aloud frontnőjét, a brit származású, Cheryl Ann Tweedyt viadalára, aki végül nem toppant be, pedig mi is vártuk a képernyő előtt. Viszont előtte azt üzente neki: Ha eljössz életem meccsére, akkor este a fellegváramban, a rivaldafényben mindent Igazzá varázsolok számodra.
Ezekben az időkben egy éjszakai szórakozóhelyen, a kitetovált, fenegyerekkel, filmszínésszel, hajdani ökölvívóval, Mickey Rourke-kal is vágtázott egyet az éjszakában. Aki szeretett ilyen helyeken hajnalhasadásig dorbézolni, olykor tajtrészegre innia magát. Na, előtte beszólt neki egy ilyet: Hééééé Usain! Tényleg olyan hatalmasnak tartod magadat ? Hát akkor lássuk a medvét! Kimentek az utcára és nyomtak egy Te vagy Én futópárbajt. Bolt hozta be sprinterek között azt a lazaságot, ami előtte sosem volt divatban. Azt hangsúlyozta: Figyu! Lazulj már el, ne vedd ezt a versenyzést annyira drasztikusan. Voltak, akik elképedtek ennek láttán, voltak, akik rögvest az aurájába kerültek.
Lehetne még vésni róla, de most álljunk meg. Egy szó mint száz, ő egy élő legenda, olyasmi, mint nőknél Allyson Felix.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekWilhelm, 2023-09-04 18:091 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
Usain Bolt adatlap
Született: 1986. augusztus 21. (38 évvel ezelőtt)
Utolsó filmjei:
- A nagyszerűség pillanatai sorozat (2020)
- Én vagyok Bolt (2016)

További információk

Filmes fórumok
- Én vagyok Bolt - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk