Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-06-13
Agymanók 2.
Én vagyok a kapitány
Sirocco és a szelek királysága

2024-06-06
A figyelők
Az arcuk mindig előttem lesz
Bad Boys: Mindent vagy többet

2024-05-30
A szirén
Amikor leszáll az éj
Anyai ösztön
Garfield
Gekijoban Haikyu!! Gomi Suteba no Kessen

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Dűne - Második rész *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz* (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Időről időre
- HBO, 12:00
Lesz ez még így se!
- Film Café, 12:25
Bor, örökség, szerelem
- Film4, 12:30
Vadócok: Az első kaland
- Cartoon Network, 12:40
Értékes rakomány
- Mozi+, 12:40

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Newton Howard (73)
Eddie Marsan (56)
Johnny Depp (61)
Mae Whitman (36)
Natalie Portman (43)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Hajsza a Szalamandra után (sorozat) - Vélemények
A nagy ho-ho-ho-horgász (sorozat) - Vélemények
2022-es választás
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
Az ördög talizmánjai - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Conan, a barbár aaaaa
Jon Voight aaaaa

 

Fórum - Szülésznők - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1. Norbii92 (2024-02-27 18:40.09) aaaaa
Pár hete jött velem szembe a film, és egyből eldöntöttem hogy látnom kell. Úgy éreztem, hogy így egy kicsit bele láthatok a világ legszebb hivatásának a gyakorlásába.
A Szülésznők című film két kezdő szülésznő, Sofia és Louise szemszögéből mutatja be, milyen egy szülészeten dolgozni. Ők ketten egy albérletet bérelnek, és jó barátnők: amikor együtt megérkeznek az osztályra, Louise-t azonnal bedobják a munka közepébe. Beosztják az egyik legrutinosabb szülésznő mellé, aki a háta közepére kívánja az újonc betanítását. Olyan tempóban magyarázza Louise-nak a tudnivalókat, hogy vele együtt én is belezavarodtam a sok új információba, de itt nem sok idő van a csevegésre, és még újoncként az apróbb hibákra sem. Amikor a kollégája egy nehéz esetnél magyaráz a leendő édesanyának és édesapának arról, mi várhat rájuk, neki a háttérben állva együtt érzően könnybe lábad a szeme. Ezek után elképesztő lecseszésben lesz része, hiszen szülésznőként neki az a dolga, hogy tartsa a lelket az édesanyákban, hogy ő legyen a nyugodt erő. Egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy elérzékenyüljön, miközben persze empátiát is kell mutatnia.
A kezdő szülésznők közül eleinte Sofia tűnik a rátermettebbnek, Louise pedig az elveszettebbnek. Előbbi gyorsan tör előre a hivatásában, és kifejezetten azt kéri, hogy terheljék, nem futamodva meg a legbonyolultabb esetektől sem, míg az utóbbi eleinte úgy tűnik, nehezen találja a helyét a kórházban. Aztán történik valami. Sofia egyik esete során komoly életveszélyre kerül sor, és amikor a lány először szembesül azzal, hogy a kezei között akár meg is halhat egy baba, egy kicsit megzuhan. Túl óvatossá válik, túl sokszor kéri ki a kollégák szakvéleményét, és pánikszerűen kezd viselkedni olyan helyzetekben, amikor ezt valójában semmi sem indokolná.
Eközben Louise lassan, de biztosan kezd beletanulni a szakmájába, tanul a hibáiból és fejlődik általuk, és ő tisztában van azzal is, hogy itt bizony időnként nemcsak a születés csodájában, hanem tragédiákban is lesz része. Az egyikük összeroppan a saját maximalizmusának súlya alatt, míg a másik el tudja fogadni, hogy a kudarcélmények ebben a munkában sajnos elkerülhetetlenek.
Sofia és Louise oldalán maradva közbe szép lassan megismerjük az osztály többi dolgozóját is. Léa Fehner rendezőnő tökéletesen adja vissza azt a szervezett káoszt, ami egy szülészet mindennapjait jellemzi, és kiválóan egyensúlyozik abban, hogy a szereplők magánéletéből is mutasson nekünk épp annyit, hogy még ne érezzük azt, hogy egy kórházi szappanopera sorozatot látunk.
Állandó a pörgés, a szülésznők az egyik szülést végzik a másik után, sorra érkeznek az újabb kismamák, és mindig adódik egy olyan új eset, ami gondoskodik róla, hogy senki se tudjon csak rutinból dolgozni. Örömteli pillanatok váltakoznak drámaiakkal, és a film nézése közben egyre inkább azt éreztem, hogy ez már túl sok, túl nagy a terhelés, és minden tiszteletem ezeknek az embereknek, hogy nem roppannak össze a munkájuk súlya és felelőssége alatt! Amikor az egyik jelenetben a szülésznők egymás között arról beszélnek, hogy mindegyiküknek fut három szülése párhuzamosan, de épp most jött be egy új, és ki lenne az, aki vinni tud egy negyediket is, azt gondoltam, hogy ez nagyon nincs rendben. Amikor pedig megtörténik a baj, teljesen természetes, hogy próbálnak felelőst találni. Csakhogy az egyikük kimondja: biztosan terhel egyéni felelősség egy olyan szülésznőt, akit ennyire túlterhel a rendszer? Nem maga a rendszer a hibás? Lehetetlenné teszi a normális munkavégzést azzal, hogy nincs elég ember és nincs elég fizetés, de ha ebből következően egy baba vagy egy édesanya egészsége sérül, rögtön azt a szülésznőt veszik elő, aki hősiesen három-négy szülést próbált levezetni egyszerre. Az esetet aztán elkönyvelik egyéni hibaként, és minden megy tovább ugyanúgy.
A film számomra legdrámaibb pillanatában még az a rutinos, vérprofi szülésznő is összeomlik, akiről korábban azt gondoltam, hogy a végsőkig képes kitartani. Ám amikor egyszer csak kifakad és egy kétségbeejtő monológban elmondja, hogy azt még elfogadja, hogy keveset keres, az is rendben van, hogy sokszor enni és pisilni sincs ideje, sőt még azt az áldozatot is meghozza, hogy a kisfiával is kevesebb időt töltsön a munka miatt, de azt már nem hajlandó elfogadni, hogy a körülmények miatt csak szarul tudja végezni a munkáját, akkor azt nehéz nem elérzékenyülve végig hallgatni.
A Szülésznők egy társadalomkritikus film, ami mer kritikát mondani arról, mi történik az egészségügyben, ha túlterheled és kizsigereled a dolgozókat, és közben nem adsz tisztességes bért nekik a megélhetéshez. Hihetetlen, hogy ez egy nyugat-európai országban is valós probléma, amelybe azt hiszem nem nehéz belelátni a magyar egészségügy borzalmas helyzetét sem! A különbség csupán annyi, hogy ott mernek beszélni róla. Ennek ellenére szerettem volna bemutatni ezt a filmet, és csak ajánlani tudom mindenkinek! 5*



Kapcsolódó fórumok

VéleményekNorbii92, 2024-02-27 18:401 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Szülésznők adatlap
Eredeti cím: Sages-femmes
Évszám: 2023
Rendezte: Léa Fehner
Szereplők: Khadija Kouyaté, Héloise Janjaud, Myriem Akheddiou, Quentin Vernede, Tarik Kariouh...

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk