Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-09-12
Balhé a Riviérán
Nemere István: Addig írok, amíg élek
Örökké
Szádra ne vedd!
Zenit

2024-09-05
A hókirálynő és a hercegnő
Beetlejuice 2.
Reggeli a hegyen

2024-08-29
aMItől félsz
Fák jú, Chantal

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Furiosa - Történet a Mad Maxből *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz* (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A jótevő
- Filmbox Extra HD, 02:15
Blitz
- Mozi+, 02:45
Casanova
- Film Café, 03:05
Mad Max
- AMC, 03:10
Egy jó ember
- HBO2, 03:45

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Thomas Kretschmann (62)
Mario Adorf (94)
Mucsi Zoltán (67)
David Arquette (53)
Martin Freeman (53)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A kegyelem ára - Vélemények
Metal, Rock, Trash metal, avagy mi a kedvenc zened vagy Zenekarod?
Kalifornia - A halál nem utazik egyedül - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Tűzvörös égbolt aaaaa
David Duchovny aaaaa

 

Fórum - Egy tiszta nő (sorozat) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

11. DInnyetimi (2015-01-08 21:52.30) aaaaa
Kemény.
Erre nem számítottam. Elfelejteni biztosan nem fogom.


10. Angelika58 (2014-01-14 18:16.33) aaaaa - (válasz Csabaga 9. hozzászólására)
Nemnem, általában nem ítélek el se férfit, se nőt.A " férfiak" mint kategória, nem létezik, hogy
létezhetne?

Létezik a konkrét személy. Meg a jelleme. Meg a viselkedése. A megnyilvánulásai.

A Thomas Hardy-megírta két karakterről valóban az a véleményem, hogy az egyik egy erőszaktevő, a másik meg gyenge és gyáva.És hogy ez okozta Tess tragédiáját.

A legkevésbé felelős hármuk közül Tess volt.



9. Csabaga (2014-01-14 17:47.31)   - (válasz Angelika58 8. hozzászólására)
Mindez nem alakult volna így,ha nem lesznek a társadalmi rangjánál magasabb szintű kapcsolatai.

A valós rangjánál.A múlt már semmit nem számít.

Balszerencséje volt.Összekerült egy álrokonnal,egy újgazdaggal,ő a szegény,tudatlan lány.

Meg egy papgyerekkel,aki a családi vért akarta vele frissíteni.

Az egészben az a tragikus,egyik ember sem volt menthetetlen.Egyik sem volt "gazember".A szó akkori értelmében.
A "rokon" mondja is,feleségül vette volna,ha tudja mi is történt.
Angel is csak visszajött hozzá,elismerve,hogy igazságtalan volt.
Túlzottan elítéled a férfiakat.:)

Tess maga is felelős a saját sorsáért.Túl büszke természet volt.


8. Angelika58 (2014-01-14 17:33.27) aaaaa - (válasz Csabaga 7. hozzászólására)
Nagyon férfiként nézed te ezt. Mi az, hogy jártak ennél rosszabbul is nők?? Minden helyzetnél lehet rosszabbat találni, az még nem jelenti azt, hogy bele kell nyugodni abba, ami rossz.

Az egyik megerőszakolta, a másik elárulta. Erre azért nem gyógyszer az, hogy az erőszaktevő prostituálja is. Az árulásra se gyógyszer a visszajövés...

Miért kellett gyilkolnia? Mert úgy gondolta, Alec vett el tőle mindent.

Ha nem erőszakolja meg, "tisztán" mehetett volna hozzá. És akkor nem is hagyja el az a gyáva senki. Mert végül már maga Tess is elhitte, hogy ő a bűnös. Annyira szerette Angelt, hogy mindent elfogadott, amit ő mondott. Nem voltak már saját gondolatai, vadul és gyógyíthatatlanul szerelmes volt egy méltatlan férfiba.

Azért ölt, mert bosszút kellett állnia azon, aki elvette az életét és a szerelmét. Nem volt ő őrült. Azt még tudomásul vette valahogy, hogy Angel elhagyta. Azt nem értette, hogy visszajött. És úgy gondolta, meg kell semmisítenie mindent, ami elszakította őket bármikor.


7. Csabaga (2014-01-14 16:58.22)   - (válasz Angelika58 6. hozzászólására)
Jártak ennél rosszabbul is nők.

Az egyik férfi végül gondoskodott a családjáról és róla is,a másik is visszajött hozzá.

A végén maga Tess elvesztette a józan eszét,pedig ez volt viszonylag az erőssége.Főképpen a szüleihez képest.
Mi a csodáért kellett gyilkolnia?


6. Angelika58 (2014-01-14 14:20.06) aaaaa - (válasz Csabaga 5. hozzászólására)
A férj szerintem simán és egyszerűen buta volt, mint a tök. Az a fajta buta ember ráadásul, aki mindenhez igazolást keres.

Először ahhoz, hogy papfi létére csalódott a vallásban.Aztán, hogy gazdálkodónak parasztlányt kell elvennie. Aztán, hogy ő (ő!!) mennyire csalódott a női tisztaságról alkotott álmaiban.

Egyébként empátia is annyi volt a jó Angelben, mint a tejgazdaság egyik trágyakupacában...Annyi együttérzés sem volt benne, ami nem a feleségnek, de egy idegennek is kijárna egy átlagos embertől.

Amúgy Tesst azért vette feleségül, mert kívánta . Semmit mást nem tudott róla, más nem is érdekelte. "Szerelme" a lány iránt csak a testi vágyról szólt. Angel borzasztó tisztességesnek vélte magát attól, hogy törvényes keretek között akart kufircolni.

Hogy Tess ellen ki vétett nagyobbat, Alec, aki megerőszakolta é kihasználta, vagy Angel, aki elárulta és cserbenhagyta, lehet vita tárgya. De hogy mindkettő ócska görény volt, nem kétséges.


5. Csabaga (2014-01-13 17:20.36)   - (válasz Angelika58 4. hozzászólására)
Mit csinált rosszul a férj?

"...jóban,rosszban..." csak ezt felejtette el.

A film(a regény) a balszerencse története is.Ha a lány tudott volna beszélni az apósával,aki megértette volna őt.
A vallásos apa,ellentétben a nem vallásos fiával.

Vagy az a levél,ami a szőnyeg alá került,amiben mindent leír...

Az anyja(apja) is hibás,aki szinte eladja őt,de persze azt ekkoriban senki sem tudta(mármint a nők)mi a csoda is a férfi-nő kapcsolat,mi lehet az eredménye,pedig egy parasztlány okosabb is lehetett volna.


4. Angelika58 (2014-01-13 16:20.46) aaaaa
Thomas Hardy Tess of the d'Urbervilles (magyarul: Egy tiszta nő) című 1891-ben megjelent regénye szép nagy vihart kavart. Egyrészt azért, mert főhősnője egy ún. „megesett lány”, aki erős, szép és magasabb rendű gondolkodással bír, mint bárki a környezetében. Legalábbis sokkal magasabb rendűvel, mint a férje, aki papcsaládból származván , a nemi erőszakból adódó „bűnt” nem képes elviselni. És megbocsátani is csak akkor tud, amikor már egy füst alatt gyilkosságot is meg kell bocsátania.

A csodálatos női alak, az angol irodalom egyik legszebbje szegény , sokgyerekes féliparos- félparaszt családban él. Mígnem édesapja felfedezi , hogy valamikor ősrégen a család nemesi származású volt. A piás apa és az ábrándozó anya már látja Tess ladyként , és minthogy a környékben élnek d’Urberville-k, a lányt oda küldik szolgálni. Az a család ugyan csak parádéból vette föl a nemesi nevet, de a moral insanity örökös úgy gondolja, neki az első éjszaka joga is jár. Így megerőszakolja a lányt, természetesnek tartva a dogot, majd az utána következő laza bocsánatkérést. Tess büszke és kemény fából faragták, „szégyenét” nem rejtegeti, gyermekét ugyan elveszíti, de tartását még akkor sem.

Csak arra nem számít, hogy őt is elkapja a szerelem, méghozzá a szigorú papcsalád Angel nevű fia személyében. Aki a nagy társadalmi különbség ellenére tisztes szándékkal közeledik hozzá és feleségül is veszi. A szerencsétlen asszonynak eszébe sem jut, hogy ő bűnös lehet, és nem áldozat. Tehát tiszta és ártatlan módon mondja el férjének a szörnyű történetet. A férj pedig azonnal ellöki magától, magára hagyja, ismét kiszolgáltatva a szegénységnek és régi csábítójának.

Tess ekkor már nem tehet mást, családja miatt vállalja a kitartott nő szerepét, amíg a megtért férj vissza nem fogadná. Akkor azonban megöli csábítóját , és az összetört férj csak a Tess kivégzését jelző fekete zászlót nézheti . Sötét ostobaságában még mindig nem is nagyon értve, hogy mit is csinált rosszul és mi is történt egyáltalán…

Iszonyatosan kemény a történet, egy olyan társadalomról, ahol mindenki az ártatlant, a tudatlant bünteti , és futni hagyja a megrontót és az árulót. Iszonyatosan kemény történet egy erős és tiszta asszonyról, aki mindig áldozat lesz, mert nincs ember a földön, aki megmenthetné. És akit azok árulnak el sorban, akiktől védelmet kéne kapnia.

Lehetetlennek tartottam, hogy a csodálatos és megrendítő regényből egyáltalán lehessen filmet csinálni, a Nasstasja Kinski-s változat is kiábrándított. De ez a mostani sikerült. Nem tökéletesre, de sikerült. És pl. olyan fontos elemeket is megfelelően ábrázol, mint hogy Angel , a férj nem hős, csak egy piti , előítéletes senki. És csak Tess szerelmes szeme láttatja a neve szerinti angyalnak.

Gemma Arterton nagyon , de nagyon jó. És jó mindenki más is, kiváló angol színészek sora. Érdemes megnézni, de ilyenkor mindig hozzáteszem: a könyv sokkal, de sokkal jobb még ennél a feldolgozásnál is.


3. Valorci (2013-09-21 20:18.02)   - (válasz Zsozsizseni 1. hozzászólására)
Nekem is nagyon tetszett ez a 4 részes sorozat. Nem tudom, hogy Zsozsizseni mit látott benne olyan szörnyűnek. Szerintem a főszereplő nagyon jól játszott és a többi szereplővel sem volt semmi gondom. Én is csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy nézze meg. Nagyon jól vissza adja az akkori kor hangulatát és mentalitását a film.



2. Ibcsi80 (2013-06-06 21:19.22) aaaaa
Hát nekem meg nagyon tetszett!!! Nagyon tetszett Gemma Arterton alakítása, most tűnt fel nekem igazán ez a színésznő. Az Alec karaktert alakító színész is nagyon jó volt, Angel csúnya és kis sihedernek kinéző fiúcska volt. Én csak ajánlani tudom ezt a négy részes sorozatot és biztos, hogy még meg fogom nézni többször is.


1. Zsozsizseni (2013-02-16 10:54.32) aaaaa
Hát ez valami szörnyű volt. Legfőképp a feminista oldalam miatt, de egy sor mások ok miatt is.
Nem tudtam semmit a történetről, Thomas Hardytól is csak a Zöldellő fa alatt című könyvét olvastam, és láttam a BBC-s adaptációt belőle. Amit szerettem régen, ezért úgy gondoltam, biztos ezt is szeretni fogom, Gemma Artertonnal a főszerepben.
De nem.
AZ eleje még jól indult, a fiatal lányok táncával, meg az öreg lady madárkáival, és aztán a 3. résznél már mélységesen fel voltam háborodva, bevallom a 4. rész végéhez már nem is volt türelmem. Tess iszonyat karakter, túlságosan jónak próbálták őt ábrázolni, csak sajnos ez teljes életképtelenséggel is párosult, és Gemma se volt jó a szerepben, örökösen olyan érzésem volt, mintha meg kéne nézni a pulzusát, hogy egyáltalán él-e még.
A mellékkarakterek már élettel telibbek voltak, de egyikük se túl szimpatikus. De a legszörnyűbbek a férfiak voltak. Egyrészt ott van Alec, az undorító erőszaktevő azzal a tipikus ütnivaló képpel, de őt legalább értettem, a 4. részben el is tudtam fogadni. Aztán persze Tess kinyírta, az volt az utolsó csepp a pohárban. Ott már azt hittem valami rémes paródiát nézek.
Az egész történet legpocsékabb karaktere Angel volt. A színészt se szeretem, szerintem ronda, nem is játszik jól, ugyanolyan a boldog és boldogtalan arca. De Angelen annyira jól látszik, hogy még hírből se ismeri a női egyenjogúságot és a többit, hogy az elképesztő. Komolyan eldobja magától a feleségét, akit pedig szeret, magára hagyja egy csomó időre, hogy éljen ahogy tud...? Komolyan?! Oké, persze, szörnyű ami Tessel történt, rossz, hogy meg kellett tudnia, én tess helyében mélyen hallgattam volna, de hát a lányban annyi túlélőösztön volt mint egy töltött káposztában. De az, hogy Angel voltaképpen eldobta őt, az volt a legszörnyűbb. Tudom, hogy sokszor használom a szörnyű szót, de egyszerűen felháborodásomban nincs erőm szinonimák után kutatni az agyamban. Szörnyű, szörnyű, szörnyű! Ennyi pocsék karaktert egy rakáson, hát jézusom. Láttam, hogy több adaptáció is készült ebből, lehet, hogy én a legrosszabbat néztem meg, de ennyire még nem sokszor csalódtam. Az egyetlen pozitívum az angol táj, de tényleg csak az egyetlen.
Soha többé még csak gondolni sem akarok erre az izére.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekDInnyetimi, 2015-01-08 21:5211 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk