Főoldal | TV műsor | Filmek | Színészek | Rendezők | Fórumok | Képek | Díjak |
Keress | |
Részletes keresés |
Hamarosan a TV-ben |
A Pentagon titkai - Filmbox, 17:40 |
Hunter Killer küldetés - Film+, 18:30 |
Anyák napja - RTL Három, 18:40 |
A bűn árfolyama - Film Café, 18:40 |
Az emlékek őre - Film Mánia, 19:10 |
Teljes tévéműsor |
Szülinaposok |
Dougray Scott (59) |
Mark L. Lester (78) |
Peter Facinelli (51) |
Garcelle Beauvais (58) |
Tamsin Egerton (36) |
További szülinaposok |
Legfrissebb fórumok |
Tippjáték (Foci) |
A nagy kék jelzés - Vélemények |
2022-es választás |
Hiányzó filmek a Filmkatalógusról! |
Into the White - Vélemények |
További fórumok |
Utoljára értékeltétek |
Rock-térítő |
Susan Sarandon |
17029. Zúzmara:) (2009-10-03 15:44.47) |
Mütyürke küldtem mélt;)!!
Megyek takarítani...Szia:) |
17028. Demetrius (2009-10-03 15:35.47) - (válasz Teknősbéka 16967. hozzászólására) |
Kösz h irtál:)Lassan csak helyére kerülnek a dolgok.. |
17027. Variocsana (2009-10-03 15:08.47) - (válasz Teknősbéka 17025. hozzászólására) |
Szervusz! |
17026. Variocsana (2009-10-03 15:08.37) - (válasz Teknősbéka 17024. hozzászólására) |
Kinek van pénze annyi tojásra egy sütihez? :))
Én így csinálom: 30dkg liszt, 20dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, 2 tojássárgája, 10dkg vaj. Az egész össze van keverve, tepsibe, fél óra 180fok, és kész |
17025. Teknősbéka (2009-10-03 15:04.25) |
most mennem kell a kutyámmal játszani
remélem tudtam segíteni :) szia! |
17024. Teknősbéka (2009-10-03 15:03.37) - (válasz Variocsana 17023. hozzászólására) |
piskóta felvert=piskótatekercs tésztája :)
leírom most a rokokó torta pikótáját példaként 8 tojás, 18dkg liszt, 16 dkg cukor,5dkg kakaópor tojásfehérjét habbá vered, amikor habosodni kezd, akkor kell lassan belerakni a cukrot, a sárgákat összekevered kézi habverővel és belekevered a habot szintén kézi habverővel utána jön a liszt és a kakaó por bele forgatása aztán sütőforma vagy tepsi és mehet a sütőbe ez kb 10 perc alatt kész + a sütési idő |
17023. Variocsana (2009-10-03 14:54.11) - (válasz Teknősbéka 17021. hozzászólására) |
Én sem... de egy régi sütiskönyvben le van írva, hogy egy vajas meg egy másik tésztából van összekombinálva és az se mindegy, milyen irányba hányszor van hajtogatva...
Na, akkor milyen az a piskóta felvert? :) Kb. egyenlő liszt és cukor, valamennyi tojássárgája, sütőpor vagy élesztő? Vaj se kell bele?? Akkor mi fogja össze a száraz hozzávalókat? Ez is érdekes pl. hogy fonott kalácshoz "közepesen kemény" tésztát ír... viszont úgy nem lehet normálisan fonni, mert tapad mindenhez... Ezért szeretek kenyeret sütni, annak a tésztája úgy összeáll, hogy felszedi magát mindenhonnan... |
17022. Teknősbéka (2009-10-03 14:38.02) - (válasz Variocsana 17020. hozzászólására) |
hajrá! :) |
17021. Teknősbéka (2009-10-03 14:37.45) - (válasz Variocsana 17019. hozzászólására) |
én a gyümölcs tortához rendes piskóta felvertet szoktam csinálni
igazából minden fajta tortához azt csináljuk csak a belevalók vannak más-más arányban és tej meg vaj nem is kell bele leveles tésztát még életemben nem csináltam :D de állítólag nehéz |
17020. Variocsana (2009-10-03 14:34.33) |
közben megfonom a kalácsot és sütőbe teszem... |
17019. Variocsana (2009-10-03 14:34.22) - (válasz Teknősbéka 17017. hozzászólására) |
Aha...
Akkor te meg tudod nekem mondani, hogy milyen tészta az, ami a gyümölcstorták alját képezi? Akárhány magazinban, könyvben nézem a receptjét, mind túl vajas, és morzsalékosan törik... viszont kevesebb vajjal, kevés tejjel frankón meg tudom csinálni, bele tudom simítani a formába, de állítólag abba nem kéne tej... Nehéz a leveles tészta? |
17018. Teknősbéka (2009-10-03 14:28.13) |
olyan lassan gépelek :D |
17017. Teknősbéka (2009-10-03 14:27.52) - (válasz Variocsana 17016. hozzászólására) |
nincsen semilyen rendszer
csak annyi hogy az első években inkább az egyszerűeket sütjük pl piskótatekercs, isler, linzer... aztán idén kezdtük el a tortákat és as uli receptje alapján csináljuk úgyhogy tudják hogy milyen szoktunk csinálni mér: 6lapos, képviselő fánk, rákóczi túrós, berliner, főként a hagyományos tortákat... több most nem jut eszembe ja meg pékségen a péksütiket de nem sütünk vmi változatosan sajnos a csilis torta jó lenne :D |
17016. Variocsana (2009-10-03 14:22.28) - (válasz Teknősbéka 17015. hozzászólására) |
XD
Van valami lépcsőzetes rendszer, hogy mi után mit tanultok, pl. előbb jön a kelt tészta, aztán leveles, előbb jön a piskóta tekercs, később a képviselőfánk...? Miket szoktatok csinálni, miket rendelnek? Akkor azt nem tudják, hogy milyen finom, amit csináltok... XD Valami extrém, csilis csokitortát kéne csinálni... :)) |
17015. Teknősbéka (2009-10-03 14:19.11) - (válasz Variocsana 17014. hozzászólására) |
neeem XD vmi csavarok meg gépek meg csapágyak vannak a könyvben amik felismerhetetlenek és ezt tanuljuk
ez felesleges egy cukrász számára, én nem gépész mérnök vagy szerelő akarok lenni XD félévkor meg évvégén kapunk vmi jegyet az egész éves munkánkért és még díszítő munkát szoktunk csinálni, de az egyész osztály 4es, 5ös meg végülis azt látják az oktatóink hogy hogyan dolgozunk úgyhogy csak ez alapján tudnak osztályozni |
17014. Variocsana (2009-10-03 14:11.46) - (válasz Teknősbéka 17011. hozzászólására) |
:))
Vetületek ábrázolása, metszetek... lerajzoljátok a tortát belülről... :)) Robbantott ábra XD Minőségbiztosítás nekünk is volt mindegyik szakmámban... És ha rosszul sikerül a rendelt süti? :) Hogyan értékelik a munkát, ha eladják a terméket? Lecsípnek belőle egy darabot és megkóstolják? :)) |
17013. Teknősbéka (2009-10-03 14:11.21) |
nem tudom mi van ma de teljesen be van halva az egész fórum |
17012. Teknősbéka (2009-10-03 14:08.45) - (válasz Riche 17009. hozzászólására) |
szia |
17011. Teknősbéka (2009-10-03 14:08.36) - (válasz Variocsana 17007. hozzászólására) |
óráink: cukrász és sütő technológia(itt tanuljuk az elkészítési módokat), szakmai gépek(ez fölösleges, am vetületek ábrázolása, metszetek), minőségbiztosítás(ezt még nem tudom röviden összefoglalni mert nem értem) és munka védelem (itt meg a tanár beszél mi meg hallgatunk)
gyakorlat hetente 2 nap, egyik hét cukrászat másik pékség és rendelés alapján sütünk mert a sulinak van egy boltja ahol eladják amit csinálunk az értékelés meg a munkánk alapján menne de néha azok kapnak rosszabb jegyet akik rendesen dolgoztak :S |
17010. Variocsana (2009-10-03 14:06.14) - (válasz Riche 17009. hozzászólására) |
Szia! |
17009. Riche (2009-10-03 14:04.58) |
Most léptem, sziasztok! |
17008. Riche (2009-10-03 14:04.44) - (válasz Teknősbéka 17006. hozzászólására) |
Értem. |
17007. Variocsana (2009-10-03 14:03.03) - (válasz Teknősbéka 17005. hozzászólására) |
Van egy szakács végzettségű lakónk és néha beszélgetünk a képzéséről...
Milyen elmélet tartozik a cukrászathoz, milyen óráitok vannak? És hány gyakorlati órátok van? Ki szabja meg, hogy mit csináltok és hogy megy az értékelés? :) |
17006. Teknősbéka (2009-10-03 14:02.02) - (válasz Riche 17004. hozzászólására) |
ahogy a gyakorlatban csináljuk az egyszerűbb és olcsóbb
tuti hgy emiatt van |
17005. Teknősbéka (2009-10-03 14:00.41) - (válasz Variocsana 16999. hozzászólására) |
a nevéhez képest mi annyira nem díszítjük ki :) |
17004. Riche (2009-10-03 14:00.25) - (válasz Teknősbéka 17000. hozzászólására) |
Az meg hogy lehet? |
17003. Riche (2009-10-03 13:59.58) - (válasz Variocsana 16999. hozzászólására) |
Én is épp úgy képzelem el. XD |
17002. Variocsana (2009-10-03 13:59.55) - (válasz Teknősbéka 17000. hozzászólására) |
Ez valahogy mindenhol így van... :) |
17001. Variocsana (2009-10-03 13:59.33) - (válasz Teknősbéka 16996. hozzászólására) |
Most is azt csinálom, mert utolsó félévem 95%-ban gyakorlat, és egy gyermekotthonban vagyok.
De dolgozhatok 0-24 évesekkel, ill. idősekkel is, attól függ, hová vesznek fel, de ide van esélyem bekerülni a suli után. |
17000. Teknősbéka (2009-10-03 13:58.37) - (válasz Riche 16998. hozzászólására) |
szeretem csak az a gond hogy a suliban az eléméletre helyezik a hangsúlyt és megtanuljuk azt hogy hogyan kéne csinálni a dolgokat de a gyakorlatban teljesen másképp csináljuk :) |