Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-09-26
A gonosz nem létezik
Adóztass, ha tudsz
Barátom, a pingvin
Exhibition on Screen: John Singer Sargent, a jólét festője
Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig
Lepattanó
Megalopolisz
Ne oldozz el!
Vakarcs

2024-09-19
A kegyelem fajtái
Egércsapda
Egy család rövid története
Fekete pont
Lottóőrültek
Monte Cristo grófja

2024-09-12
Balhé a Riviérán
Nemere István: Addig írok, amíg élek
Örökké
Szádra ne vedd!
Zenit

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Holnapután
- Mozi+, 11:20
Vegyél el
- HBO2, 11:50
Képlet
- Film Café, 12:10
Jöjj velem
- Film+, 12:20
Megtévesztve
- Izaura TV, 12:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Sophia Loren (90)
Gary Cole (68)
Jon Bernthal (48)
Asia Argento (49)
Aldis Hodge (38)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Lestrapált emberek - Vélemények
Érdekességek!
Filmes klisék, sablonok
2022-es választás
Csankó Zoltán - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
I Wanna Dance with Somebody - Whitney Houston története aaaaa
Ryan Rottman aaaaa

 

Fórum - A kertész (2011) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

12. Halember (2019-10-08 21:18.05)  
Giccses drámainak tűnő valami.


11. Bertó!!! (2019-10-01 18:55.26)  
Egy erős apa-fiú kapcsolatot bemutató giccsmentes dráma.
Letisztult,sallangmentes,realista kivitelezésben.

Egy illegális mexikói bevándorló boldogulását követhetjük,amiben a főszereplő karakterével nagyon könnyű azonosulni.

A konklúzió nagyon elgondolkodtató,sokszor az határozza meg az ember életpályáját,hogy hová születik,milyen körülmények között él,és milyen
baráti társaság veszi körül.


(((A film tökéletesen bemutatja,hogy nem csak jó és rossz ember létezik,ez ennél sokkal bonyolultabb.)))



10. Cinci682 (2018-12-31 16:54.35)  
Nagyon megrazo,sajnaltam a fohost,es a fiat is.Jo film,de nem egy porgos,es nem szivderito,aki ilyenre vagyik,ne nezze meg.


9. Mr83 (2013-10-17 20:53.03) aaaaa
Valószínűleg politikai okokból sikerül rendkívül mellőzötté tenni ezt a sokkal jobb sorsra érdemes filmet. A mai napig nem is hallottam róla, kapcsolgatás közben véletlenül akadtam rá a tv-ben, szerencsére még az elején és egyszerűen nem tudtam otthagyni, annyira lebilincselő alkotás. A rendezés, a színészi játékok, a téma, az erkölcsi tanulságok, mind-mind kiválóak. Nagyon valóságos tükröt tart a 21. századi kapitalizmus elé, és gyönyörűen, szívszorítóan ábrázolja hogyan lehet minden körülmény között embernek maradni. Napjaink tucatfilmjei mellett egy igazi kuriózum, nagyszerű alkotás!


8. Vbacs (2013-06-18 00:37.51) aaaaa
SPOILER lesz benne, az sicher.

Női szemmel : Hát hogy a tetves életbe nem tudott ez az iszonyatosan jóképű és szexi emberke munkát kapni az elmúlt másfél órában? Fúj, világ, fúj!

Objektíven mondom a többit.
Chris Weitznél ellentmondásosabb rendező alig létezhet. Nagyobb hullámokban dolgozik, mint a legmerészebb szinusz függvény. A totál gagyitól a teljesen mélyig, témában is a humoros és humortalan vígjátékoktól egészen az ilyen és ehhez hasonló drámákig ível karrierje. A kertész határozottan a pozitív megnyilvánulásaihoz tartozik.
Szavakba önteni is nehéz, hogy mennyire égető és komoly problémával néz szembe ez a film. A 20.-21. században a kapitalizmus alig segít már népeket és országokat, inkább a pusztító ereje az, ami jellemzi. Mexikó is az az ország, ahol a népesség egyre jobban szaporodik, a munka meg egyre jobban fogy, szegénység és nyomor uralkodik. Ezért Amerikának nagyobb bevándorlási hullámmal kell számolnia, mint valaha.A főszereplőink is ennek voltak "áldozatai", Carlos és fia, Luis is próbálnak valahogy megélni a gettóban. De egyfolytában rezgő lécen állnak, bármit is csinálnak. Ki vannak szolgáltatva a rendszernek. Nincs egy olyan napjuk sem, amikor nyugodtan hajthatják álomra a fejüket.
Már eleve a történet is nagyon kemény és mély drámát sejtet, hát még ha idevesszük a karaktereket is, amiket ennél jobban ki se dolgozhattak volna. A békeszerető, óvatos apa és a lázadó, de mélyen belül ugyanúgy jólelkű fiút, aki a végsőkig képes megőrizni a józan eszét, pedig a kísértés igen nagy volt, hogy elfajuljon. A film igazi értéke maga az általa felállított értékrendszer bemutatása és az ehhez fűződő viszonyok. Hogy ki hogy ítéli meg, mi a jó és mi a rossz. Ha jobban belegondolunk mi sem tudtuk ezt igazán megítélni. Például a furgonlopás : az a szegény mosogató ember is csak a családjának akart az árából pénzt küldeni, a nyomor és a kilátástalanság sarkallta a lopásra. Éppen ezért, ha a dühtől még látunk annál a jelenetnél, ahol a "leszámolásra" kerül a sor, nagyon érthető mindkét fél reakciója. A düh és a megbocsátás egyszerre.

A két karakter lényegében ellentétes módszerekkel, de ugyanazt akarja elérni. Nagyon mocsok az eredeti cím, mert szerintem már rögtön az eleje-közepe tájékán tudhatjuk, hogy ez nem fog megvalósulni, mi is csak vágyjuk azt, hogy ezt megéljék hőseink, és eeeez nem valami kellemes érzés. Talán ezért sem tudtam rá maximumot adni, mert nagyon kellemetlen volt helyenként ez a kétségbeesett vergődés, amit kedves főszereplőink csináltak. De hogy zseniális alkotás, az kétségtelen.

Engem Desplat zenéje ismertetett meg a filmmel és ezért nagyon hálás is vagyok. Amikor nem spanyol zene szólt a filmben, nagyon erősen érezhető volt a zeneszerző úr melódiája, emlékezetes, kiváló. De az i-re a pontot az alakítások adják és nagyon örülök, hogy ezt az Akadémia vénemberei sem hagyták figyelmen kívül. Nagyon jó helye volt ennek a jelölésnek Demián Bichir ölében, aki nekem eddig a tökéletes Fidel Castro volt (mármint a megformálás tökéletes, nem az, akit megformált), és hále lújá, hogy egy ilyen jó képességekkel bíró színész ezzel kinyitotta magának a világ és pláne Hollywood kapuit. Remélem sokáig nyitva is marad. José Julián is brillírozott a fiú szerepében. Határozott és érzelmes játékát öröm volt figyelni.

Amiért erről a filmről nem beszélnek szélesebb körben az valószínűleg annak tudható be, hogy ez mennyire tabu téma a tengerentúlon. Meg is értem, minden nemzetnek megvannak a maga kisebbségi problémái (ugye ezt a magyaroknak nem kell bemutatni), amiről ha lerántjuk a leplet, nagyon kellemetlen helyzetbe tudja hozni a vezetőket, de hogy ez elengedhetetlenül szükséges-e, az nem lehet kérdés. Ilyen filmeket muszáj csinálni, az emberek figyelmét muszáj felkelteni. Minél több ember tud erről, annál nagyobb a lehetősége a probléma megoldásának kiagyalására. Vagy nem.... "undorító állatfaj az ember", ez van.

De ezt a filmet meg kell nézni! Ha más nem, a két nagyszerű tehetségért.


7. Bean (2012-10-16 12:21.37) aaaaa
Attól függetlenül, hogy nekem a film akkorát nem ütött, sajnálom, hogy nem annyira van bent a ismertebb filmek között.Aki sokat olvasgat a filmek világában ahhoz tud szerintem elsősorban eljutni a film.
Ami nagy kár, mert egyszer mindenképpen érdemes megnézni annak aki a műfajt kedveli...


6. Gerbo777 (2012-08-03 09:39.52) aaaaa
Sajnálatos, h mennyire homályba vész ez az alkotás...nekem talán a legjobban az tetszett, h a fiú mindvégig megtudta állni az utolsó pillanatban a "sötét oldal kísértését", ami azért sokat elárul a srác mély érzelmeiről!Demián Bichir pedig no comment...nem is értem, miért nem ő kapta a szobort :)


5. Langelus (2012-07-13 12:01.58)   - (válasz Törölt felhasználó 4. hozzászólására)
;-)


4. Törölt felhasználó (2012-07-13 12:00.34) aaaaa - (válasz City225 2. hozzászólására)
nekem is rögtön a Biciklitolvajok ugrott be. csak bringa helyett pickup féleség van.


3. Sötétszív (2012-06-02 22:29.10) aaaaa
Chris Weitz filmje nem éppen kellemes mozi. Azok közé a filmek közé tartozik, amely Amerika sötétebb oldalát mutatja be egy Mexikói illegális bevándorló apa és fia szemén keresztül. Demián Bichir igazán zseniális a szerepében, nem is értem, hogy miért nem kapott Oscart az alakításáért, de a fiút alakító Joaquin Cosio is remekül játszik. Egy igazán remek film, amely bizony nagyon el lett tüntetve. Pedig igazán megérdemelné a közönség figyelmét. Többször is megnézhető nagyszerű mozi!



2. City225 (2012-02-22 09:03.56) aaaaa
A sztori számos pontján, és magában az alapkoncepcióban is a Biciklitolvajok című klassz. rémlett fel és a párhuzamot azonban inkább pozitív kicsengéssel hangsúlyoznám.
Kicsit azért lehet hüledezni rajta, hogy ez a Chris Weitz, aki ilyen súlyos témából képes ilyen súlyos filmet rendezni, hogy a viharba vetemedett alkonyatos meg egyéb nyálparódiákba. Kellemetlen élmény, nem jó nézni semmilyen szempontból sem, hisz egy a végletekig becsületes és lelkiismeretes emberrel találkozunk, aki reménykedik egy tisztességes életben. Nagyon kedvelhető figura Demián Bichir karaktere, akit látszólag sorban érnek a megrendítő pofonok, de mégis talpon marad, nem keveredik kétes üzletekbe. Ezért rossz nézni a mizériáját, szorítunk neki, de sorra alulmarad.
A főszereplő parádézik, tekintetébe minden beleivódott, kategóriájában nálam ő a nyerő. Remek film, egy remek színésszel.


1. Anitabagwell (2012-01-25 21:14.40) aaaaa
„Anyád nagyon szeretett téged… de az emberek változnak.”

A francba, de marhára eldugták ezt a filmet, miért is?! Hihetetlen, hogy még én sem fedeztem fel előbb, pedig de nagyon rá vagyok pörögve minden témára ami mexikói… erre meg csak az ...Oscar jelölteknél lesek nagyot, hogy Demian Bichir (A Che filmekben Ő volt Fidel! Talán innen lehet ismerős sok mindenkinek.) hogy hogy meg miért jelölték… Érthetetlen, hogy miért nem ismertebb ez a film: az újabb eresztésből az egyik legjobb alkotás, amit láttam.
A történet lényegében annyira nem nagy szám, de a rendezés és a színészi alakítások nagyon magasra emelik az egészet. És a film utolsó jelenetében mindenki számára világossá válhat, hogy miért is kapott Oscar jelölést Bichir. Az esélye szinte egyenlő a nullával, hogy megkapja a díjat (sajnos ez azért is lehet, mert erről a filmről szinte senki sem hallott…) de ettől függetlenül is le a kalappal mert őrűletesen nagyot alakított. Elképesztően érzékenyen fogta meg ezt az apa karaktert és saját keserű sorsán át a mexikói nép fájdalma is elég keményen érződött, minden előítélettel együtt. Egy Carlos nevű mexikói férfit alakít, aki egyedül neveli Luis nevű kamasz fiát. Ahogy az lenni szokott, számtalan amerikai filmben látunk mexikói kertészeket, hát itt is valami ilyesmiről van szó, csak a másik fél szemszögéből nézve. Bemutatja a film, milyen őrült nehéz munkához jutni egy mexikóinak és pl egy autó mennyire meg tudja könnyíteni a dolgát… Az élet nehézségeivel Carlos is küzd, alig van munka, ha van is, akkorsem sok pénzt keres, közben szembesülnie kell megannyi előítélettel („too many mexicans not enough bullets” és társai…) és ezek ellenére, minden erejével azon van, hogy a fiából tisztességes felnőttet faragjon és egy jobb életet biztosítson számára. Persze emellett fia példaképe is szeretne lenni, de Kalifornia ebben sem könnyíti meg a helyzetét: a kamasz srác nem hajlandó spanyolul megszólalni és folyamatosan pengeélen táncol, ami az oly’ divatos „csapódjunk egy bandához” elvet illeti. Simán játszott a kölök is akkorát, hogy megérdemelt volna Ő is egy jelölést, a végjelenet az meg nagyon az övé is. Azt hiszem az egyik legmeghatóbb jelenet, amit valaha láttam. Tényleg nem értem, miért nem ismertebb ez a film, jóval több embernek kellene látnia. Benne van minden. Ordít a valóságtól, az őszinteségtől. Tulajdonképpen semmi olyat nem mondd el a film, amit ne tudtunk volna eddig, de mégis iszonyatosan kemény látni azt a megbélyegzést, amit a mexikóiaknak kell átélniük.
Szinte lehetetlen becsületesnek lenniük, bármennyire is próbálnak. Még is, hogy váljanak így példaképeivé a gyereküknek? Hogy érjék el azt, hogy a gyerekük ne csapódjon egy bandához sem? Mikor folyamatosan kísérti őket a gondolat, hogy de jó lenne egy ilyen nagy családhoz tartozni… A megbélyegzést semmi sem példázta jobban, mint mikor a rendőr mondta Luisnak, hogy vegye le a pólóját. Levette, majd a rendőr elképedve látta, hogy nincs a srácon egyetlenegy tetoválás sem (ami ugye a bandához tartozást jelöli). Ezen meglepődött, egy 14 éves fiúval kapcsolatban… Ilyen körülmények között, lehetséges, egy jobb világot megteremteni a gyerekünknek, attól, mint amiben mi is élünk?!
Nem akarok lelőni semmit, remek oktatófilm, aki teheti nézze meg. Úgyis el fog rajta gondolkodni, hogy lehetséges-e, illetve a filmben megvalósul-e.
Átkozottul nagy kár, hogy nem ismertebb ez a film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Egyébként meg sok mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy miért megy annyi mexikói északabbra? Miért nem tudnak otthon dolgozni? Mert otthon tényleg nem tudnak, a „gringok” meg csalogatják őket folyamatosan, hogy „Az államokban de fasza lesz minden”. Ezért mennek. Hisznek ebben. És tulajdonképpen, amit ott kapnak még így is magasan jobb, mint amit Mexikóban kellene átélniük. Mexikóban az ember élete nem ér semmit. A milliomosok jól élnek, de akik nem tudják megfizetni a biztonságukat: meghalnak. Egy spanyol barátnőm kinn tanult, kérdeztem milyen volt…. elmesélte, hogy 4 hónap alatt, nem tudja megszámolni hány késelést látott fényes nappal, Mexikóváros utcáin…. Nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy teljesen új értelmet nyerjenek előttem azok a mexikóiak, akik elvándorolnak egy jobb élet reményében. Persze lehet, hogy ott sem kapják meg, de a megbélyegzés mégsem olyan, mint a nyílt kivégzés az utcán…. Persze ott is előfordulnak, tudom, de mégis csak vannak törvények erre az esetre is, de Mexikóban, aki nem tudja a biztonságát megfizetni: törvényen kívüli = szabadon megölhető. (készült erről egy marha-kemény fél-dokumentumfilm, Presunto Culpable címmel). Rohadt kemény dolgok ezek. Ilyenkor jut eszembe, hogy persze, vannak problémáim nekem is, de mégis átkozottul szerencsés vagyok!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekHalember, 2019-10-08 21:1812 hsz
KérdésekZsizsi1953, 2013-12-06 14:186 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
A kertész adatlap
Eredeti cím: A Better Life
Évszám: 2011
Rendezte: Chris Weitz
Szereplők: Demián Bichir, Nancy Lenehan, Tim Griffin, Joaquín Cosio, Isabella Rae Thomas...

További információk

Szereplők fórumai
- Demián Bichir - Vélemények
- Jami Gertz - Vélemények
- Alexandre Desplat - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk