Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-11-28
A szomszéd szoba
Az iskola
Barátnők újratöltve
Bohócrém karácsonya
Exhibition on Screen: Michelangelo - Szerelem és halál
Kneecap
Mi vagyunk Azahriah
Vaiana 2.

2024-11-21
A parancsnok
Bambi - Egy élet az erdőben
Eretnek
Futni mentem
Ketyegő ultimátum
KIX
Ne várjatok túl sokat a világvégétől
PÁN - A belső sziget

2024-11-14
A változás valutája
Az univerzum elmélete
Gladiátor 2.
Lee
Terápia alatt
Valami különös
Változó vadon - Az én Északom

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Benjamin Button különös élete
- HBO, 03:15
Rabulejtő szerelem
- Filmbox Extra HD, 03:40
A tökéletes trükk
- HBO3, 03:50
A nagyon nagy Ő
- Moziverzum, 03:50
A szív útvesztői
- Izaura TV, 03:55

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Thierry Lhermitte (72)
Albert Wolsky (94)
Shirley Henderson (59)
Katherine Heigl (46)
Garret Dillahunt (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
12 katona - Vélemények
Beépített öregúr - Vélemények
Vedd meg most: A shopping-összeesküvés - Vélemények
Rémségek háza (1991) - Vélemények
A vad robot - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Célt tévesztett élet aaaaa
Anya Taylor-Joy aaaaa

 

Fórum - Vegetáriánus, Vegetarianizmus, Vegaság (70. oldal)

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

elejére ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 végére
234. Variocsana (2009-03-29 16:20.55)   - (válasz Gyorkos 233. hozzászólására)
Jamie Olivernek több sorozata is ment, amiket én legutóbb láttam, asszem A nagy csirke-show volt, meg egy másik...

Lehet, hogy misztifikálás, bár szerintem minden misztikus valahol..
Ez egy olyan "végső tiszteletadás" számomra az állat felé, hogy nem egyszerűen kidobom a testét, vagy ilyesmi, hanem a lehető legjobban készítem el. Nem tudom megfogalmazni, csak úgy érzem, hogy ezzel tartozom neki. Mint egy halotti tor, vagy tudomisén...


233. Gyorkos (2009-03-29 16:15.54)   - (válasz Variocsana 218. hozzászólására)
Ez mind érthető, de én konkrétan erre a mondatrészedre mondtam a misztifikálást:

"...és az étel elkészítésével is meg kell adni neki a tiszteletet."

Kinek kell megadni a tiszteletet? Ezt nem értettem. (Az állatnak akkor már tökmindegy. Előtte - erre utalsz a későbbiekben leírtakkal - természetesen fontosak a jó tartási körülmények. Neked is és a szerencsétlen állatnak is) Ilyen értelemben ez egy egyirányú folyamat. Te jól tartod az állatot, hogy magadnak étkezési örömet szerezz. Egy (vagy több) állat élete csak ezért az egy célért van fenntartva.
Egyébként a szóban forgó mondatrészt nagyon nehéz az állat etetésére értelmezni.


"Ezt Jamie Oliver és River Cottage-kúra sorozatban láttam. amik szerintem jók."

Én csak a J. O. sorozatból láttam régebben egy-egy epizódot részleteiben, de ugyebár azok nem vágóhidakról készült dokumentumfilmek, amelyekről szó volt.



232. KicsiRéka (2009-03-29 16:14.27)  
Amúgy ha akarnék se tudnék vegetáriánus lenni, mert a tejre és tejtermékekre allergiás vagyok, a tojástól és a tésztától hányingerem lesz, továbbá allergiás vagyok még a banánra, narancsra, mogyoróra, kivire és citromra is. jee :)

tehát nem sok dolog maradna amit meg tudnék enni ha már húst se ennék


231. Variocsana (2009-03-29 16:14.10)   - (válasz Master laster 230. hozzászólására)
Én még ittam házitejet, pedig csak 23 vagyok. :) Sokkal teltebb íze volt...


230. Master laster (2009-03-29 16:11.50)   - (válasz Variocsana 229. hozzászólására)
Óriási gombafejek megtöltve kapros juhtúróval, valahogy megpárolva vagy mi, aztán olyan paprikás féle szósszal meg tejföllel, de én ettem hozzá majommézet is. Tej, aki tán harminc-negyvennél fiatalabb annak fogalma sincs milyen a valódi tej, pláne a városlakó. A mai tej leginkább a régi felvizezett tejporra emlékezte.Ilyenkor azt mondják, a vén hülyéknek minden jobb ami régi, de sajnos tényleg igy van. Tejek, husok, felvágottak, konzervek, kenyérfélék sajnos valóban jobbak voltak, vagy éppen teljesen más izűek mint manapság. Na mennem kell húsevő szörnyetegemet megsétáltatni. De aki agylevest akar belőle csinálni az készüljön minden rosszra...


229. Variocsana (2009-03-29 15:59.39)   - (válasz Master laster 228. hozzászólására)
:) Így van, és mi szüreteljük a kalbászfát!

Sajnos ez így van, manapság max. az erkélyre lehetne beállítani... pedig egy tehén is jól jönne, amennyi tejet meg tudnánk inni -apropó, egyszer anatómián mondta a tanárunk, hogy valami kezelés miatt megváltozik a tejben lévő d-vitamin valamelyik tulajdonsága, és emiatt jóval kevesebb épül be belőle a szervezetünkbe, mint régen, a házi tejből...

Én is szeretem a zöldségeket, rántott karfiol, babfőzelék, borsóleves, hagymás vajas kenyér, rákóczi túrós... de nem mondok le a húsról, amíg nem muszáj, vagy úgy nem érzem. :)

Ez a gombás kaja... érdekesen hangzik. :)


228. Master laster (2009-03-29 15:54.56)   - (válasz Variocsana 221. hozzászólására)
Amikor nagyiéknál csináltak, 8 éves koromban megettem egy szállal simán, és akkor nagyi megkérdezte: elég volt? Manapság csak az erkélyen tarthatnék malacot. De hogy nevelgessem, etessem, ápoljam, aztán egyszer csak azt mondjam, na most levágunk és megeszünk, hát olyan nincs. Ilyenkor azt szokták mondani, bezzeg ha éhen akarnál halni, levágnád. Hát őszintén szólva ha éhen akarnék halni, nem tudom mit csinálnék, majd akkor eldöntöm. Egyelőre éhenhalás még nem fenyeget hála a teszkógazdaságos szaroknak Tegnap elmentünk egy vendéglőbe névnapomra, kapros juhtúróval töltött gombát ettem paprikás-tejfölös szósszal, utána meg túrógombócot. Pedig ehettem volna Wellington bélszint is, meg voltam hivva. Na jó,tudom az akkor is bunkóság lett volna a legdrágábbat kérni, de ha van választásom, többnyire nem husost kérek. Talán a kalbászt leszámitva, de az valójában egy növény és a kalbászfán terem hehe.


227. Variocsana (2009-03-29 15:49.50)   - (válasz Gyorkos 225. hozzászólására)
Nagyszerű, gratulálok! :)
Főzeléket még nem főztem, de egyszer majd én is...

Ugye milyen jó dolog főzni? Önellátás, kreatív cselekvés, örömforrás. :)


226. Gyorkos (2009-03-29 15:49.02)   - (válasz Master laster 216. hozzászólására)
Nekem valahol van is egy ilyen könyvem. Eleink ételei a címe.


225. Gyorkos (2009-03-29 15:46.30)   - (válasz Master laster 208. hozzászólására)
Nagyon nagy igazság van abban, amit mondasz. Nekünk van választásunk, van döntési képességünk a táplálkozási szokásainkkal kapcsolatban, nem úgy mint a körülöttünk élő állatoknak. Használhatjuk az intelligenciánkat, értelmünket, erkölcsi ítélőképességünket akkor, amikor eldöntjük, hogy állatokkal is táplálkozunk, vagy inkább csak a növényekre hagyatkozunk.

Visszatérve a földre. Ma elkészítettem életem első főzelékét (zöldborsófőzelék). Megtudtam végre, mi a különbség a habarás és a rántás között. Sajnos - mint most kiderült - eddig a főzés tudományában nem voltam túlságosan járatos.


224. Variocsana (2009-03-29 15:46.09)   - (válasz Variocsana 223. hozzászólására)
bár ezek nem jók, de talán onnan jönnek.


223. Variocsana (2009-03-29 15:45.43)   - (válasz Master laster 222. hozzászólására)
lustaság, fogyasztói társadalom, eszetlenség... :))


222. Master laster (2009-03-29 15:44.59)   - (válasz Variocsana 220. hozzászólására)
Végül kiderül, minden jó Amerikából jön...Krumpli, paprika, paradicsom, kukorica, csilisbab, repülőgép, személyautó, rockandroll, jazz, Indiana Jones


221. Variocsana (2009-03-29 15:40.31)   - (válasz Master laster 217. hozzászólására)
De ha háztájiról van szó, akkor nem eladni akarjuk, hanem megenni és élvezni. Az olyan száraz kolbász pedig nagyon finom és egy-két karika is elég belőle a levesbe. :-p


220. Variocsana (2009-03-29 15:39.02)   - (válasz Master laster 216. hozzászólására)
A krumpliról nem is beszélve...

De én egyszer azt hallottam a tévében, amikor ilyesmiről beszéltek, hogy amit ma pörköltnek hívunk, az volt a paprikás, és amit ma paprikásnak hívunk, az volt anno a pörkölt -és nem került bele paprika...

Azt meg egy régi Fakanál-ban olvastam, hogy a paprikát régen törökborsnak hívták és van kapcsolat a paprika és pfeffer, mint bors szavak közt...


219. Master laster (2009-03-29 15:38.28)   - (válasz Gyorkos 215. hozzászólására)
Mint amikor szegény nagyanyám sirva nyiszálta kedvenc tyúkja nyakát. Én meg nem birtam enni belőle, egy nagyon aranyos tyuk volt. évek óta ismertem. Tán 14 lehettem.


218. Variocsana (2009-03-29 15:37.06)   - (válasz Gyorkos 215. hozzászólására)
Pl. ha én tisztelek egy állatot, akkor megadom neki a képességeimből kitelő legjobb körülményeket, legyen az a hely mérete, a táplálék, a társaság, orvosi ellátás, és minden egyéb...
Nagyon konkrétan, a tyúk ne egy 30*30*30as ketrecbe álljon, hanem legyen ülőrúdja, etetője, zöldterület, ahol mászkál, kapar, porban fürdik és bogarászik, legel.
Ha stresszmentes a környezet, akkor a hús minősége is jobb, kevesebb benne a káros anyag -mint térfogatnövelő, antibiotikumok hegye, stb. Azaz egészségesebb a hús, amit megeszek, ha törődök az állattal.
Ehhez az is társul, hogy odafigyelek az étel elkészítésére, mert hiába "bio" az a marhaszelet, ha szénné égetem...

Ezt Jamie Oliver és River Cottage-kúra sorozatban láttam. amik szerintem jók.


217. Master laster (2009-03-29 15:35.24)   - (válasz Variocsana 214. hozzászólására)
A kolbász törjön mint a faág? Az nem jó kereskedelmi szempontokból.Akkor tul sok vizet és sulyt veszit. Egy szál jó száraz kalbász talán 12 deka, ha jó vizes akkor 18 deka. Nagy különbség profit szempontjából.


216. Master laster (2009-03-29 15:31.33)   - (válasz Variocsana 211. hozzászólására)
Ezekhez paprika kell, ami ugye Ámerikából jött a rockandrollal és fecskefarkú Cadillaccal együtt, na persze nem egyszerre. Kolombusz után még meg kellett ismerni, megszeretni, áthozni először ugye a tengeri országokba, onnan el kellett jutnia mondjuk Törökországba, ehhez azért akkoriban idő kellett. Én ugy hallottam, a tradicionális magyar kaják a 19. sz. ban a pusztán alakultak ki és eredetileg pásztorételek voltak. De lehet, hogy rosszul tudom. Olvastam egy 16oo-as évek beli szakácskönyvet, leirhatatlan és számunkra teljesen ismeretlen és elképzelhetetlen kajákat ettek, paprika és paradicsom nélkül.


215. Gyorkos (2009-03-29 15:30.14)   - (válasz Variocsana 201. hozzászólására)
A háztájiban nevelt állatokat is levágják egyszer. Azok esetében még szomorúbb a dolog, hiszen irányukban kialakul egyfajta érzelmi kötődés is. Szóval, az elpusztításuk és elfogyasztásuk még nagyobb probléma forrása.

-Persze nekem sem mindegy, milyen körülmények között élt az állat, hogyan vágták le, és az étel elkészítésével is meg kell adni neki a tiszteletet.
-Az elkészítéskori tiszteletről csak annyit, hogy eső után köpönyeg. Ez már misztifikálás.
-A misztifikálásnak is megvan a maga oka, pl. egészség-megőrzés. Ez is kiderül az általad is említett dokumentumfilmekből, ha jól van megcsinálva.

Mesélj légyszives nekem a két dolog közötti kapcsolatról: 1) a hús (étel) elkészítésekor az elpusztított állatnak adandó a tisztelet (?????) 2) Az így elkészített étel rád gyakorolt egészségmegőrző hatása

A nagyüzemi állattartásról, vágóhidakról szóló dokumentumfilmekben egészség-megőrzéssel kapcsolatos tanácsok?? Akkor ezek szerint én csak nem jól megcsinált dokufilmeket láttam ebben a témában. :-)


214. Variocsana (2009-03-29 15:27.48)   - (válasz Master laster 213. hozzászólására)
És milyen finom az a mumifikált hús, ha tényleg húsból van! :-p Ha olyan száraz, hogy törik, mint a faág. :-p

Ez a kalkulált veszteség jó! :) Mi is számolunk vele, ezért termelünk pluszba magunknak...

De ez parttalan vita, én csak szeretem a húsételeket is. :)


213. Master laster (2009-03-29 15:25.42)   - (válasz Variocsana 210. hozzászólására)
A füstölt kolbász meg tudod mi valójában? Mumifikált hús. Mumiát kiváncsi vagyok ki enne. A termésekről: Van a termés hus, pld alma, azért van, hogy az állatok felzabálják, néhány km után a magját kikakálják és a növény igy terjessze önmagát. Ha a buzamező magjait mind hagynánk kikelni, pár éven belül az egész világ búzamező lenne és exponenciálisan növekedni akarna. Tehát a diófa sem gondolja komolyan, hogy az évi 15o kiló diója mind ki fog kelni és nagy fa lesz belőle. Ez be van kalkuláva, azért terem olyan sok, hogy minden talán ezredik kikeljen. A spermiumok közül is csak tán tizmillióból egy jut célba, akkor minden keféléskor azokért fájhatna bárki szive. Minden havibajkor egy leendő kis Einstein vagy Mozart vagy névtelen senki megy veszendőbe.


212. Szürke Sólyom (2009-03-29 15:23.04)   - (válasz Master laster 209. hozzászólására)
Igazad van! Én is érzek egy mellékízt rajta, nekem a máj ízére hasonlít. Akkor nem én bolondultam meg, ha más is érzi. :)


211. Variocsana (2009-03-29 15:19.49)   - (válasz Master laster 209. hozzászólására)
Az igaz. Szegény. :)
Pedig úgy tudom, a pörkölt, a gulyás, a lecsó amik klasszikus magyar ételek, a törököktől vettük át... Azaz mégiscsak tudott enni ilyen finomságokat.


210. Variocsana (2009-03-29 15:18.37)   - (válasz Master laster 208. hozzászólására)
Azért ha a gabona- és gyümölcsfogyasztásnál a növényt nem is, a leendő növényt igenis megöljük, kb. mint egy abortusz -ha már ajnározzuk a húsmentességet.
A már halott növény fogyasztása meg nekrofágia... :))


209. Master laster (2009-03-29 15:18.20)   - (válasz Szürke Sólyom 207. hozzászólására)
Gyerekkoromban szerettem, de mostanában rossz mellékize van a rántott husnak is.Tulajdonképpen a pörkölt és a gulyás a két legklasszikusabb magyar kaja is csak alig 15o max 2oo éves múltra tekinthet vissza. A Tenkes Kapitánya aligha ehetett bármelyiket is.


208. Master laster (2009-03-29 15:15.30)   - (válasz Leeandra 204. hozzászólására)
Én nem itélem el a macskát, ha egeret fog, hiszen neki nics választása. Az embereknek viszont állitólag van választási lehetősége, hiszen egy bizonyos almafa óta jónak és rossznak tudói, ami az erkölcsi érzékre, jó és rossz elkülönitési képességére utal, bár ha a történelémet átnézem, nem ezt tapasztalom. Az értelmes és erkölcsi érzékkel biró faj több rosszat cselekszik mint az összes többi élőlény együttvéve. Valóban azt klell mondanom, a Földbolygó élőlényei jobban járnának ha az emberfaj eltűnne e Föld szinéről, leszámitva persze a hobbiááálatokat, kutyákat, macskákat, akikre nagyon rossz napok jönnének gazdi nélkül. De náluk is beállna az egyensuly 1-2 nemzedék után és nem ölnének meg kb évi százezer kutyát a sintérek csak Magyarországon. A növényekről: Meg lehet enni magát az élő növényt, mondjuk egy földből kitépett és megzabált ujhagyma formájában, ez áll legközelebb a gyilkoláshoz. De pld a gabonafélék, napraforgó, stb aratásakor az adott növény már egyáltalán nem él. Sok olyan zöldségféle is van, amelyik nem évelő, a termés beérése után a növény elpusztul, igy a termést ugyan megesszük, de a növényt nem pusztitottuk el. A gyümölcsök, termések fogyasztása sem öli meg a termést hozó növényt. Tehát a növényevés nem jelenti automatikusan a mövények elpusztitását nagyon sok esetben. Tulajdonképpen a kisebbik része az, amikor magát az élő növényt esszük meg.


207. Szürke Sólyom (2009-03-29 14:27.35)   - (válasz Master laster 199. hozzászólására)
Az eredeti rántott hús, az valóban osztrák találmány, csak az ugyebár borjúhúsból készül.

Ez a sertés karajból készült (magyaros) pedig már a mi nemzeti eledelünkké vált. Amúgy én nem rajongok érte, csak bárhová megyek 10 esetből 8-szor rántott hússal találkozom. :)



206. Variocsana (2009-03-29 14:17.52)   - (válasz Leeandra 204. hozzászólására)
Köszönöm. :)


205. Leeandra (2009-03-29 14:17.35)   - (válasz Master laster 202. hozzászólására)
Máshol meg azon akadnak ki, ha valaki tehenet eszik.


elejére ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 végére
 

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk