![]() | ![]() |
![]() |
Főoldal | TV műsor | Filmek | Színészek | Rendezők | Fórumok | Képek | Díjak | ![]() |
Keress | |
Részletes keresés |
DVD / Blu-ray premierek |
Gyerekjáték (2019) (Blu-ray) |
További DVD premierek |
További Blu-ray premierek |
Hamarosan a TV-ben |
Casino Royale - Mozi+, 08:40 |
Annie - TV4, 08:45 |
Most már elég - AMC, 08:45 |
Harry Potter és a bölcsek köve - HBO3, 09:00 |
Top Gun - HBO, 09:15 |
Teljes tévéműsor |
Szülinaposok |
Ron Howard (71) |
Javier Bardem (56) |
Timothy Daly (69) |
Cara Buono (51) |
Szervét Tibor (67) |
További szülinaposok |
Legfrissebb fórumok |
Mit hallgatsz most? |
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg |
Donald Trump - Vélemények |
Letöltendő idő (sorozat) - Vélemények |
Gene Hackman - Vélemények |
További fórumok |
Utoljára értékeltétek |
A bosszú vérvörös keze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Móczár István ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
20608. Scsc (2010-06-24 20:18.15) - (válasz Lajos0528 20607. hozzászólására) |
Olajjal még nem próbáltam, vajjal viszont már sokszor, és bevált. A dió íze dominál, a vaj-íz kiegészíti, finom. |
20607. Lajos0528 (2010-06-24 20:14.30) - (válasz Scsc 20606. hozzászólására) |
Felesleges. A DIÓnak kell érvényesülni, az étolaj meg elég semleges ehhez. |
20606. Scsc (2010-06-24 20:12.33) - (válasz Lajos0528 20604. hozzászólására) |
Ez a kanalas módszer jó ötlet, én is ki fogom próbálni így. Viszont maradok a vajnál, mert annak jobb íze van. |
20605. Lajos0528 (2010-06-24 19:09.56) - (válasz Miss bambi 20602. hozzászólására) |
Ja, és úgy 170C fokon nemigen szoktak a kaják odaégni - hacsak nem felejted a sütőben... |
20604. Lajos0528 (2010-06-24 18:24.31) - (válasz Miss bambi 20602. hozzászólására) |
Az én módszerem egyszerűbb, mindig így csinálom: elég lágy tésztát készítek, olajba mártott kanállal -én 2 kanalat használok, könnyebb formázni/szaggatni- szaggatom a gombócokat, beledobom cukorral kevert reszelt dióba, ott megforgatva repül a tepsibe. Addig teszem ezt, amíg a tészta el nem fogy. Sütés: ahogy a sütőd engedi. Én a végén kicsit grillezem a tetejét, cukorolvadásig... Nyami. |
20603. Scsc (2010-06-24 14:35.50) |
Szívesen:) Ha így csinálod, finom lesz. |
20602. Miss bambi (2010-06-24 14:32.35) - (válasz Scsc 20600. hozzászólására) |
:)Köszike
Meg fogom próbálni,remélem sikerrel,és nem fogom odaégetni,ahogy szoktam. |
20601. ♥florcsu♥ (2010-06-24 14:31.17) |
hmm.ha már itt van. az aranygaluskát én is nagyon szeretem:) |
20600. Scsc (2010-06-24 14:29.07) - (válasz Miss bambi 20598. hozzászólására) |
Aranygaluska:
Tésztát gyúrunk: fél kg liszt,2-3tojássárgája, 15dkg kristálycukor, 25 dkg élesztő, amit előzőleg 1dl langyos tejben +1 kiskanál cukorral felfuttattunk. - Mostanában én por-élesztőt használok, ehhez tökéletes. 1cs kell hozzá, csak belekeverem a lisztbe és utánaöntöm az 1dl langyos cukros tejet. Ezt szép simára kidolgozzuk, aztán langyos helyen, lefedve megkelesztjük, a duplájára nő. Ezután deszkán kinyújtjuk kb 1cm vastagra. A tésztalapból pogácsaszaggatóval vagy kisebb, 3-4cm átmérőjű pohárral korongokat szaggatunk. Ezeket megforgatjuk olvasztott vajban, utána cukorral kevert darált dióban, majd lerakjuk tepsibe vagy kuglóf formába, amit előzőleg jól kikentünk vajjal. A legtöbb recept szerint rétegenként kell dióval szórni és vajjal locsolni, ennél minden darabot, ezért ez a módszer egy kicsit több diót és vajat igényel, de annál tartalmasabb és finomabb is. Kell hozzá vagy 15 dkg vaj, ezt én egy tálkában megolvasztom, aztán beledobálok annyi tésztadarabot amennyi belefér, együtt átforgatom, (közben lehűl a vaj és újra kell mindig melegíteni) aztán tovább a másik tálkába, amiben cukros darált dió van. A formában még egyszer kelesztjük, kb fél órát. Azután megsütjük forró sütőben, 200C˙fokon, ha van légkeverés akkor úgy. Akkor jó ha szép aranyszínű. Különböző sodókkal, öntetekkel lehet fogyasztani. |
20599. Zsoka47 (2010-06-24 11:48.58) - (válasz Lajos0528 20597. hozzászólására) |
Köszi |
20598. Miss bambi (2010-06-24 11:46.38) |
Nincs valakinek egy jó aranygalusja receptje? |
20597. Lajos0528 (2010-06-24 11:45.19) - (válasz Zsoka47 20595. hozzászólására) |
Bevallom, a mennyiségeket nem tudom. Én már csak érzésből dolgozom. És minden kelt tésztához egy fél élesztőt használok, ha az élő, úgyis elég.
És úgy 12-13 éve sütök kakaós ill. fahéjas cukorral töltött feltekert kalácsot. Persze kifolyik, ám ha a tészta szélét vízzel végigkened, keléskor még összeragadhat. Ja, a tetejét kiszúrkálom fogpiszkálóval. |
20596. Zsoka47 (2010-06-24 11:40.33) - (válasz Lajos0528 20594. hozzászólására) |
És köszi még egyszer a piskótát. |
20595. Zsoka47 (2010-06-24 11:40.07) - (válasz Lajos0528 20594. hozzászólására) |
Ezt adtad meg a múltkor.
Zsenge kelt tésza: fél liter tejben elmorzsolok egy fél kocka élesztőt, hozzá cukor, liszt, simára keverem, langyos sütőben kelesztem. Másik tálban úgy fél kiló lisztben elmorzsolok egy fél kocka margarint v. bögre olajat cukorral. Ha megkelt az élesztős alap, belemegy a liszt egy tojással, simára keverem, ha kell liszt hozzá, pótolom, míg jó állaga nem lesz. Be sütőbe úgy fél órára kelni, ha megkelt, átgyúrom. Vissza kelni, ha tele vele a tál, újra gyúrom. Ekkorra a tészta általában már gyönyörű, sima, ruganyos, jó vele dolgozni. A kakaó meg mindig ki fog folyni, töltsd inkább dióval v. mákkal. Én a kakaóst inkább beigli módra feltekerem, ezt fahéjas cukorral is csinálom. |
20594. Lajos0528 (2010-06-24 11:36.49) - (válasz Zsoka47 20582. hozzászólására) |
Én többféle kelt tésztát csinálok.
Egyik a beiglinek való, akkor a lisztet margarinnal/vajjal elmorzsolom. A nagyon lágy tésztából készül a kelt palacsinta! Az elég lágyból a kanállal szaggatandó aranygaluska. És van a sima kelt tészta, amit rendesen kézzel gyúrok. Ha ezt kissé keményebbre csinálom, abból lesz a margarinnal készített leveles tészta. |
20593. Scsc (2010-06-24 10:59.54) |
Gomba-zöldborsó leves. Utána szalonnasütés. |
20592. Crazy (2010-06-24 09:53.56) |
Borsőfőzelék gombapörkölt.Eszik-nem eszik ez lesz. |
20591. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-06-24 09:19.44) - (válasz Miss bambi 20590. hozzászólására) |
Egyetértés, sorrend felcserélhető. |
20590. Miss bambi (2010-06-24 08:58.45) |
Túró rudi,banán,túró rudi,banán |
20589. Riche (2010-06-23 20:07.27) - (válasz Riche 20588. hozzászólására) |
Ja, igen...baromi drága, ez igaz.:( |
20588. Riche (2010-06-23 20:07.05) - (válasz Zsoka47 20587. hozzászólására) |
Életem első tatárját fogom szombaton készíteni, úgyhogy drukkolj, hogy jól sikerüljön! :)
Kerek évfordulót ünneplünk...ójaj nekem! :D |
20587. Zsoka47 (2010-06-23 18:44.45) - (válasz Riche 20583. hozzászólására) |
HMMMM, nagyon finom lesz, már érzem is az ízét.
Megyek hozzátok. Régen, még meg lehetett fizetni, sokszor ettünk,jó véresen, és tatárbifszteket is többször készítettünk. |
20586. Shambala (2010-06-23 18:22.26) |
Most jelen pillanatban egy kürtőskalács van előttem és hozzá egy nagy adag kakaó. Mind megeszem:)) |
20585. Riche (2010-06-23 18:10.02) - (válasz Scsc 20584. hozzászólására) |
Mindig amikor főzök, ez sem kivétel, de mégis izgulok, hogy finom legyen.:) |
20584. Scsc (2010-06-23 15:52.12) - (válasz Riche 20583. hozzászólására) |
Ha a lelkedet is beleadod, az csak jó lehet! |
20583. Riche (2010-06-23 15:43.48) |
Pácolódik a bélszín szombatra...kíváncsi leszek, hogy fog sikerülni.:) |
20582. Zsoka47 (2010-06-23 13:28.49) - (válasz Lajos0528 20576. hozzászólására) |
Köszönöm, köszönöm, Isten fizesse meg!!!
Még sose sikerült piskótám, szuper lett és tényleg kevés idő alatt. Még meggyel is megszórtam, finom, könnyű lett és EGYENLETES. A következő a kelt tészta recepted lesz! Köszi még egyszer. |
20581. Lajos0528 (2010-06-22 20:11.14) - (válasz Kappi 20580. hozzászólására) |
Nem tudom, de azt hiszem, első részben emelkedik a tészta, a másodikban pedig rögzül. De nem vagyok konyhakémikus. |
20580. Kappi (2010-06-22 20:00.07) - (válasz Lajos0528 20572. hozzászólására) |
Mindig tanul valamit az ember.
De mi az indoklása annak, hogy magasabb hőmérsékleten tovább kell sütni? |
20579. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-06-22 19:45.15) |
Vacsorára készen vett lángos fokhagymásan, kálciummal, tejföllel, házmesterrel. |